Twee Mexicanen bekennen moord op 17 studenten

Print
Twee Mexicanen bekennen moord op 17 studenten

De Mexicaanse kranten dit weekend, met de slachtoffers afgebeeld Foto: AFP

Twee vermoedelijke leden van een criminele bende hebben toegegeven 17 van de 43 verdwenen studenten in Mexico te hebben gedood. De studenten zijn al enkele dagen vermist in het zuiden van Mexico.

Iñaky Blanco, procureur van de deelstaat Guerrero, zei tijdens een persconferentie ook dat momenteel 28 lichamen zijn teruggevonden nabij de stad Iguala. Het zal echter nog minstens twee weken duren om met zekerheid te kunnen vaststellen dat het de lichamen van de vermiste studenten zijn.

De 43 jongeren zijn sinds 26 september vermist. Het gaat om leerlingen van een school bij Chilpancingo, hoofdstad van de staat Guerrero. Ze waren vrijdag naar Iguala, zo’n honderd kilometer verder, getrokken om er hulpfondsen te werven. Nadat de studenten enkele openbare bussen hadden bestormd om terug naar huis te keren, werden ze door de lokale politie onder vuur genomen. Bij die eerste schietpartij stierven drie studenten. Er vielen nog eens drie doden bij andere schietpartijen die avond.

Blanco zei dat twee vermoedelijke misdadigers van de groep Guerreros Unidos gezegd hebben ‘dat ze direct hebben deelgenomen aan de dood van studenten’. De daders hadden de studenten uit een bus laten stappen. Zeventien van hen brachten ze over naar een heuvel bij Pueblo Viejo, een gemeente van Iguala, waar ze hen hebben gedood, aldus de procureur.

Uit het massagraf dat zaterdag is ontdekt, haalden de autoriteiten tot op heden ‘in totaal 28 lichamen’. Genetische analyses moeten duidelijk maken of het om de vermiste studenten gaat.