Zweedse zalm

Print
Zweedse zalm

Politiek is een moeilijke stiel. De onderhandelingen voor de Zweedse coalitie bewijzen dat opnieuw. 134 dagen na de stembusgang blijkt een nieuwe federale regering nog altijd niet levensvatbaar. Nochtans hadden MR, N-VA, Open Vld en CD&V zich voorgenomen om gisteren de landing in te zetten. Maar de discrete contacten die formateur Charles Michel het hele weekend voerde en de meeting van de vier partijvoorzitters gisteren, mondden niet uit in de ultieme plenaire vergadering. Die zou vandaag plaatsvinden.

Dat de zaken maar moeizaam opschieten, lijkt merkwaardig. In tegenstelling tot 2007 en 2010 ligt er deze keer geen explosief dossier over een nieuwe staatshervorming op tafel. Er zijn ook geen onoverkomelijke ideologische breuklijnen tussen de vier onderhandelende partijen, die allen vasthouden aan een stringente begrotingsdiscipline en een serieuze loonlastenverlaging.

Dat de zaken maar moeizaam opschieten heeft alles te maken met de casserole knelpunten die al enkele dagen staat te koken: wat wordt het evenwicht tussen besparingen en nieuwe inkomsten om het begrotingsgat van 11 miljard euro tegen 2018 te dichten? Wat zal de pensioenhervorming betekenen voor werknemers die nu tussen 50 en 55 jaar oud zijn? Hoe zwaar zal de werkloosheidsvergoeding in de tijd worden beperkt? Welke oplossing komt er voor de 800.000 Arco-gedupeerden? Stuk voor stuk ingewikkelde vragen die om een duidelijk antwoord vragen.

Terwijl N-VA en vooral Open Vld in deze dossiers rechts door de bocht willen gaan, werpt CD&V zich op als het sociaal geweten van deze coalitie. Na het gemor van het middenveld op het Vlaamse besparingsdiscours eist de partij, bovenop de Arco-regeling, een linkse trofee. Kris Peeters en Wouter Beke beseffen immers dat het middenveld en hun eigen achterban geen btw-verhoging en indexsprong pikken als grote vermogens ongemoeid worden gelaten en de werkgevers een forse loonlastenverlaging krijgen.

Formateur Charles Michel is tot gisteren 19 uur druk bezig geweest om de formatie weer op de rails te krijgen zodat iedereen vandaag opnieuw aan tafel zou aanschuiven. Ondertussen tikt de klok genadeloos verder. Volgende week dinsdag start het nieuw parlementair jaar en een dag later wil Europa onze begroting in handen hebben. Als we ook nu weer om uitstel vragen en het parlementair jaar met een uittredende regering starten, maakt dit land weer een slechte beurt.

Deze Zweedse zalm is zijn dieprose kleur en vaste structuur na 134 dagen aan het verliezen. We kunnen alleen maar hopen dat de onderhandelaars hem deze week braden. Want dat het geen sexy gerechtje wordt, weten we toch al.