Heerlijke paddenstoelenwandeling aan de Holsteen

Print
Heerlijke paddenstoelenwandeling aan de Holsteen

Foto: sylvain verbeeck

Termolen

Zonhoven - De VTZ organiseerde alweer een hypergeslaagd event op een zonovergoten zondagvoormiddag in de stilte van een kleurrijk herfstdecor!

Een twintigtal geïnteresseerden verzamelden zich afgelopen zondagmorgen, 28 september, stipt om 10u aan de Holstenen in Zonhoven om een paddenstoelenwandeling aan te vatten georganiseerd door VTZ, de Vereniging Tuinliefhebbers Zonhoven. De wandeling zou gebeuren onder leiding van Mevr. Gut Tilkin, voorzitster van Mycolim Limburg, afdeling van de KVMV (Koninklijke Vlaamse Mycologische Vereniging) en reeds jarenlang gepassioneerd door paddenstoelen. Het beloofde een prachtige zonnige dag te worden! Samen met haar assistent van dienst Jan Juvens, zouden we op zoek gaan naar bekende en minder bekende paddenstoelen. Theo Penders verwelkomde van harte in naam van VTZ haar en iedereen van de belangstellenden.


Van meet af aan kregen we al een heel pak informatie mee omtrent zwammenfunctie(s), -aantal, -soorten, enz. Zo vernamen wij dat in de Paddenstoelenatlas van Limburg (2004) 1600 soorten zwammen voorkomen. Intussen zijn er een 1000-tal soorten bij ontdekt. Zij verduidelijkte ons ook het verschil tussen zwam en paddenstoel. Een zwam duidt het geheel aan van het vruchtlichaam en het zwamvlokgedeelte, terwijl met paddenstoel enkel het bovenste zichtbare gedeelte bedoeld wordt. Ook waren we verwonderd te horen dat het strikt genomen wettelijk verboden is paddenstoelen te plukken…
Na deze korte inleiding werd de tocht aangenomen en al vlug werden prachtige exemplaren en exemplaartjes ontdekt tussen de herfstbegroeiïng, zoals de witte bultzwam, de giftige zwavelkop, de rodekoolzwam, de roodbruine slanke amaniet, … Stilaan kregen we zelf ook oog voor zelfs de kleinste wondermooie zwammen met vaak heel poëtische benamingen, zoals de parelamaniet, de kostgangerboleet, de narcisridderzwam, de kousevoetgordijnzwam, enz. Sommigen van ons gingen zelf leuke namen bedenken, zoals de “bruine eikenhoedzwam”, waarop Gut doodleuk reageerde dat die niet bestond. En zeker niet met vanillegeur!
De wandeling verliep alweer veel te snel en na nog een spetterende ontdekking van een paar prachtige parasolzwammen, diep verscholen in een hoge berm, moesten wij alweer afscheid nemen van elkaar en van een prachtige zonovergoten wandeling. Met dank aan Gut en haar assistent Jan, die ons een ongelooflijke leerrijke wandeling verzorgde én bezorgde!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio