Kardinaalsmuts op de Kesseltse Kip

Print

Foto: rené thewissen

Veldwezelt

Lanaken - Natuur en erfgoed, dat kan je beleven, ook als je in de herfstmaanden een ommetje maakt langs de Kesseltse Kip.

Een miezerige zondagmiddag hoeft geen reden te zijn om thuis te blijven zitten. Een ommetje langs de wandelpaden van de Kesseltse Kip heeft ook in het najaar zijn charmes. In de haag die het wandelpad afzoomt, springen op onregelmatige afstanden roze-paarse ‘bolletjes’ in het oog. De kleurige vruchtjes die de haagkant opfleuren horen bij een struik die Kardinaalsmuts genoemd wordt. Bekijk de vruchtjes maar eens van kortbij en je weet waarom. Ze lijken miniversies van de bonnet die bisschoppen en kardinalen dragen. Vroeger droegen ook priesters zo’n bonnet, maar die was zwart. Dat gebruik is verdwenen samen met de priestertoog. Bisschoppen dragen een paarse bonnet, kardinalen een rode. Op de beelden van de synode in Rome zie je ze nu dagelijks op televisie.

Wat vorm betreft is de naam Kardinaalsmuts dus goed gekozen, wat de kleur aangaat zouden we dus beter van Bisschopsmuts spreken, maar die naam is al toegekend aan een cactussoort.
We blijven dus de vruchtjes van de Kardinaalsmuts bewonderen op de Kesseltse Kip.
Dat is de kunstmatige heuvel tussen Veldwezelt en Kesselt, tussen Kiezelweg en Albertkanaal.

Belgische mobilisatie
Als je er dezer dagen wandelt, dan loopt je in de voetstappen van de Belgische miliciens die hier 75 jaar geleden de wacht optrokken.
Aan de ene kant herdenken we in het hele land, maar ook in heel de wereld, de Groote Oorlog die in 1914 begon. Maar tegelijkertijd het is ook net 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog woedde. Nog niet hier in het westen, wel al in het oosten waar het nazi-Duitsland van Hitler op 1 september 1939 Polen binnen viel. Vier weken later verdeelden Duitsland en Rusland dat land onder hun tweeën en verdween Polen van de landkaart.
De oorlogstoestand in het oosten verplichtte België te mobiliseren. Vanaf september 1939 werden in de grensstreek de regimenten opgesteld die onze oostgrens moesten bewaken. Zij ondersteunden de Grenswielrijders die speciaal voor die taak opgericht waren.
Onder andere op de Kesseltse Kip werden loopgraven aangelegd, want deze heuvel ligt strategisch tussen de bruggen van Veldwezelt en Vroenhoven.

De Kardinaalsmuts die we er vandaag aantreffen vond je er toen niet. De Kip was in 1939 een kaalkop. Enerzijds had de natuur nog niet lang kans gehad om de taluds met spontane begroeiing te bedekken, want het Albertkanaal werd pas in de jaren dertig gegraven. Met de grond die bij de aanleg vrijkwam werd de Kip opgeworpen, opge’kip’t als het ware; vandaar de naam. Anderzijds zouden struiken en bomen het zicht en het schootsveld van de militairen hinderen.
Een wandeling op de Kesseltse Kip biedt dus tegelijkertijd natuur- én erfgoedbeleving.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio