Anderlecht-Genk 0-0

Anderlecht mist penalty in 0-0 tegen Genk

Print

In de tweede topper van de tiende speeldag van de Jupiler Pro League hebben Anderlecht en Racing Genk na een slaapverwekkende partij 0-0 gelijkgespeeld. Enig hoogtepunt was een penalty voor paars-wit, die na een aardige discussie tussen Youri Tielemans en Nathan Kabasele door die laatste tegen de paal getrapt werd.

Anderlecht en Genk maakten er een slome, rustige topper van zonder veel tempo. Op echt gevaar was het wachten tot Dennis Praet zijn duivels eens ontbond, maar Laszlo Köteles pakte uit met een uitstekende redding op de knal van de Anderlecht-middenvelder. Aan de overkant stak ook Genk voorzichtig de neus aan het venster maar Thomas Buffel en Julien Gorius konden Silvio Prooto nauwelijks in de problemen brengen.

Het was hopen op beterschap in de tweede helft, maar die kwam er pas toen na goed vijfenzestig minuten, toen Frank Acheampong en Nathan Kabasele Ibrahima Conté en Matias Suarez kwamen vervangen. Een serieuze surplus aan snelheid, die quasi meteen zijn vruchten afwierp: Acheampong ging in de zestien over het been van Kara, ref Johan Verbist kon niet anders dan naar de stip wijzen.

Vaudeville over penalty

Daar speelde zich inmiddels evenwel een hele klucht af. De sterk spelende Youri Tielemans leek aangeduid om de penalty te zetten, maar liet zich de bal ontfutselen door Kabasele, die een verlengstuk hoopte te breien aan de twee penalty’s die hij omzette tegen Patro Eisden. Dat tot grote woede van Proto, die vanuit zijn doel het hele veld kwam overgestormd om zijn gedacht te zeggen. Kabasele trok er zich maar weinig van aan en trapte de penalty in zijn typerende nonchalante stijl... tegen de paal. De Congolese Belg kreeg prompt het hele Constant Vanden Stockstadion over zich heen.

Het schudde de thuisploeg wel wakker, want Anderlecht greep Genk plots wèl naar de keel. Het resultaat was een resem vrije trappen rond de Limburgse zestien, maar vrije trappen van Steven Defour (nipt over) en Tielemans (op Köteles) konden de zege niet meer veiligstellen voor Anderlecht.

Toch een kleine opdoffer voor Anderlecht, dat na het 0-3 verlies tegen Borussia Dortmund nu voor de tweede opeenvolgende keer niet kon winnen in eigen huis. De leider behoudt evenwel zijn vierpuntenkloof met eerste achtervolger Gent, dat vrijdag al gelijkgespeelde bij Westerlo. Genk mag vooral blij zijn met het gewonnen punt en klimt zo naar een gedeelde zevende plaats in het klassement.

Opmerkelijk: Anderlecht is na tien wedstrijden de enige ploeg in de eerste klasse die nog niet verloren heeft.