Dubbel brons voor amazone Nicole De Dulk tijdens het WK para-dressuur

Print

Foto: EDGARD BRONCKAERS

Elen

Dilsen-Stokkem - Wie weet dat er in Elen een dubbele bronzen medaille van de wereldkampioenschappen in Normandië woont? Toch is dat zo. Nicole Den Dulk behaalde niet alleen een vijfde plaats, maar ook dubbel brons in de para-dressuur. Bij Nicole, een avontuurlijke meid, sloeg 7 jaar geleden een bom in toen ze door een ongeval een complete dwarslaesie opliep. Met heel veel moed en paardenbloed kijkt ze nu al uit naar de Paralympische Spelen in Rio 2016.

De in Tegelen geboren Nicole Den Dulk wou na verschillende scholen te hebben doorlopen de wereld zien. Met een stage in China en een werkperiode in Ghana waren de eerste stappen gezet. Nadien volgden de bergen van Oostenrijk, waar ze werkte als gids. Van de bergen naar de zee, waar ze twee jaar werkte op de Disney Cruise Line tussen de Caraïben en Florida. Het ging dan verder noordwaarts richting Canada, waar ze paarden ging trainen op een ranch. Het mekka van de paarden bevind zich in Engeland, dus verhuisde Nicole terug naar Europa.

Noodlot

In Engeland sloeg het noodlot voor Nicole toe. Tijdens een National Hunt training werd haar paard getackeld door een ander paard en gingen ze samen over kop. Het paard kwam bovenop Nicole terecht en brak haar rug, een complete dwarslaesie (een onderbreking van de zenuwen in de rug) op borstniveau was het gevolg. Ze dacht dat ze nooit meer zou kunnen paardrijden.

Terug te paard

Na een korte revalidatie in Engeland kwam Nicole terug naar Nederland en ging handbiken. Ze reed voor de Nationale selectie wereldbekerwedstrijden in o.a. Australië en Canada en won de marathon van Keulen, maar het paardenbloed bleef kriebelen. Nicole kwam in contact met Chris Haazen, die para-dressuur amazone Philippa Johnson (Zuid-Afrika) onder zijn hoede had. Het paardenbloed en Chris zorgden ervoor dat Nicole terug op een paard zat. Samen met Chris ging ze op zoek naar een geschikt paard om wedstrijden te rijden. Buurman Kees van den Hout wilde zijn paard Fifty-Fifty ter beschikking stellen en zag hem bijna niet meer terug. Met Fifty-Fifty reed Nicole verschillende wedstrijden met A-kader scores en kwam zo in de Nederlandse selectie terecht, met als hoogtepunt een vijfde plaats tijdens het Europees Kampioenschap 2013 in Herning (Denemarken).

Dubbel brons

Het doel in 2014 voor Nicole was het wereldkampioenschap in Normandië (Frankrijk), als tussenstop naar haar droom: Paralympische Spelen in Rio 2016. Na diverse paarden te hebben geprobeerd werd Wallace gevonden, dankzij VzH horses konden ze hem snel laten keuren en mocht hij meteen mee naar zijn nieuwe stal. Wallace is een Future x Rohdiamant afstammeling van 11 jaar met heel mooie ogen en ervaring. Dat bewees hij door met Nicole op het wereldkampioenschap in Normandië niet alleen een vijfde plaats te halen, maar ook dubbel brons. Niet verwonderlijk dat er traantjes vloeiden. De in Elen wonende Nicole haar volgende doel is haar droom te verwezenlijken. Op weg naar Rio zit Nicole dagelijks, onder het toeziend oog van Chris Haazen, een uur op Wallace en Fifty-Fifty. Verder traint ze gemiddeld 5x per week bij Leef en Beweeg. Hier doet ze aan personal training en kranken (fietsen met je handen). Dit helpt haar enorm om beter in het dagelijks leven te functioneren en op het paard te kunnen zitten. Haar balans is enorm gegroeid en hierdoor wordt het makkelijker om iedere dag paard te kunnen rijden.

Foto's: https://www.facebook.com/bronckaers.edgard/media_set?set=a.10203831528301018.1073741933.1604377839&type=1


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio