Van der Poel bouwt Hollands feestje in Gieten, Nys redt Belgische eer

Print
Van der Poel bouwt Hollands feestje in Gieten, Nys redt Belgische eer

Foto: Belga

De Superprestige van Gieten is een Nederlands feest geworden. Mathieu van der Poel schreef de openingsmanche op zijn naam, terwijl Lars van der Haar als tweede over de streep kwam. Sven Nys redde de Belgische eer met een derde plaats.

Van der Poel was de snelste starter, terwijl Sven Nys pas in de buik van het peloton vertrok. De Belgisch kampioen volgde al snel op een halve minuut van een leiderstrio: van der Poel, Tom Meeusen en Kevin Pauwels. Aan het einde van de tweede ronde kwam echter alles bij elkaar, met Lars van der Haar die de dans leidde.

Na een val van Meeusen in ronde drie trok van der Haar door. De Nederlandse kampioen kreeg opnieuw Pauwels mee. Die moest in een zandstrook echter lossen, waardoor van der Haar solo ging. In de zesde ronde kwam alles achter van der Haar samen. Pauwels kreeg namelijk het gezelschap van Vantornout, van der Poel en later Nys.

Van der Poel als een echte prof

Van der Poel wilde zijn landgenoot niet zomaar laten gaan en plaatste een versnelling. Bij het ingaan van de laatste ronde had van der Haar nog maar enkele seconden voorsprong. Nys had zich ondertussen afgescheiden van de rest. De twee Nederlanders vochten het uit en van der Poel nam de kop over op een hellend stuk.

De jonge Nederlander keek niet meer om en schreef de Superprestige van Gieten op zijn naam. Van der Haar was een knappe tweede, voor Nys. Op de erelijst volgt hij de inmiddels gestopte Niels Albert op. Sven Nys won vorig seizoen voor de dertiende keer in zijn carrière de Superprestige.

De volgende manche staat op Allerzielen in Zonhoven op het programma. Volgende zondag (12 oktober) wordt de GP Mario De Clercq in Ronse gereden, dat is de openingsmanche van het seizoen in de BPost Bank Trofee veldrijden. De Wereldbeker start op 19 oktober met de cross in het Nederlandse Valkenburg.

Herbeleef de cross van minuut tot minuut.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel (BKCP-Powerplus) 56'10"

2. Lars van der Haar (DT Giant-Shimano) 2"

3. Sven Nys (Crelan - AA Drink) 37"

4. David van der Poel (BKCP - Powerplus) 44"

5. Klaas Vantornout (Sunweb - Napoleon Games) 45"

Bekijk hier de volledige uitslag.