Mechelaars willen geen nieuwe wijzers op hun toren

Print

Tegen deze wijzers stemden de Mechelaars Foto: rr

Mechelen -

In Mechelen hebben 3230 inwoners (54 procent) zondag tegen de terugkeer van de wijzers op de Sint-Romboutstoren gestemd. De volksraadpleging daarover ging gepaard met een ware stormloop, maar de meeste Mechelaars stemden dus tegen.

Van de 5974 stemmen, waren er 3230 tegen. 2667 Mechelaars stemden voor, 77 onthielden zich.

Meer dan 200 jaar konden de Mechelaars op hun Sint-Romboutstoren zien hoe laat het was. Ongeveer toch, want de vergulde wijzerplaten hadden maar één wijzer. Tot het Duitse leger de toren exact 100 jaar geleden beschoot, en de klok vernielde. Sindsdien weet de Mechelaar niet meer hoe laat het is.

Het comité ‘Rombout Wordt Wijzer’ pleit al jaren voor een reconstructie van die wijzerplaten. ‘Vier jaar geleden heeft een groepje Mechelaars gevraagd om de klok terug te hangen’, zegt burgemeester Bart Somers (Open VLD). ‘De stad heeft toen beloofd dat, als die groep 8.000 handtekeningen kon verzamelen, we een referendum zouden organiseren.’ Dankzij 11.000 handtekeningen was het referendum zondag een feit.

Vanuit het ‘ja’-kamp werd teleurgesteld gereageerd. ‘Ik betreur dat er foute info werd verspreid tijdens de campagne, dit is een gemiste kans voor Mechelen’, aldus Barend de Hont van ‘Rombout wordt Wijzer’

Het resultaat is bindend: nu de meerderheid negatief heeft gestemd komt er geen nieuw uurwerk op de toren.

‘Mechelen is nu al de winnaar van het referendum’, zei Somers nog voor de bekendmaking van het resultaat. ‘Onze stad is voortrekker op het vlak van participatie en lokale democratie. Er wordt voor of tegen de wijzerplaat gestemd, maar de liefde voor de toren bindt iedereen.’