Daniel Martin verrast favorieten in Lombardije

Print
Daniel Martin verrast favorieten in Lombardije

Foto: AP

Daniel Martin heeft de 108e editie van de Ronde van Lombardije gewonnen. De Ier was na 256 kilometer de favorieten te slim af met een gepaste versnelling. Alejandro Valverde werd tweede. Tim Wellens werd eerste Belg op plek vier.

Alles over het WK wielrennen in Ponferrada (21-28 september)

Het parcours van deze Ronde van Lombardije werd gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren. De wedstrijd kende een ander verloop. De renners vertrokken niet meer in Bergamo, maar in Como en de finish lag deze keer in Bergamo, niet in Lecco. Na talrijke schermutselingen in de beginfase muisden acht renners er vandoor. De namen: Gavazzi (AST), Roy (FDJ), Polanc (LAM), Fedi (NRI), Voss (TNE), Guillemois (EUC), Paulinho (TCS) en Dall’Antonia (AND).

Na enig achtervolgingswerk sloten drie renners aan: Brändle, Pagani en Rubiano. De elf leiders namen ruim tien minuten voorsprong op het peloton. Na ruim 80km schoot het peloton wakker onder leiding van Movistar, Katusha en Tinkoff-Saxo; de teams van Valverde, Rodriguez en Contador. Op de Colle Gallo spatte de kopgroep uit elkaar. Enkel Polanc, Paulinho en Fedi bleven over. Rubiano en Roy konden later aansluiten.

Ben Hermans (BMC) glipte weg uit het peloton, samen met Pieter Weening (OGE), Bauke Mollema (BEL) en Mikael Cherel (AG2R). Veel voorsprong kreeg het viertal niet, maar er werd geknokt voor elke seconde. Op 10km van de streep parkeerde wereldkampioen Kwiatkowski. Op het laatste klimmetje ging Barguil (GIA) over Hermans en Weening. Tim Wellens (LTB) volgde gezwind.

Toen was het echter aan de favorieten. Een kopgroep met alle grote tenoren ging de laatste kilometer in. Daniel Martin trachtte het met een verrassende aanval en zette zo iedereen een hak. De Ier kwam solo over de streep. Valverde spurtte naar een tweede plek, voor Rui Costa. Wellens kwam als vierde over de streep.

Herbleef de wedstrijd van minuut tot minuut.

Uitslag:

1. Daniel Martin (Ier/GRS) de 256.0km in 6u25:33 (gem. 39.83919km/u)
2. Alejandro Valverde (Spa/MOV) op 0:01
3. Rui Costa (Por/LAM) 0:01
4. Tim Wellens (Bel/LTB) 0:01
5. Samuel Sanchez (Spa/BMC) 0:01
6. Michael Albasini (Zwi/OGE) 0:01
7. Philippe Gilbert (Bel/BMC) 0:01
8. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 0:01
9. Fabio Aru (Ita/AST) 0:01
10. Rinaldo Nocentini (Ita/ALM) 0:14