Meesters en juffrouwen houden reünie

Print
Meesters en juffrouwen houden reünie

Foto: Jean Pierre Yzermans

Stokkem

Dilsen-Stokkem - De ex-leerkrachten van de twee oudste onderwijsinstellingen van Stokkem hielden in het bezoekerscentrum De Wissen een reünie. Tot 1984 waren de Gemeentelijke Jongensschool en de Vrije Meisjesschool ‘Sint Anna’ twee autonome instanties. De leerkrachten werden aangesproken met ‘meester’ of ‘juffrouw’.

De geschiedenis van het onderwijs in Stokkem gaat terug tot 1664 toen de zusters Penitenten er een pensionaat stichtten. Dit onderwijs hield stand tot aan de Franse Revolutie. Na 1815 stond het gemeentebestuur in voor het onderwijs. Er was een afdeling voor jongens en een voor meisjes. De gemeentelijke meisjesschool werd na WOII opgeheven. In 1905 wijdde Mgr. Rutten, bisschop van Luik, het klooster en twee bewaarschoolklassen. Op 8 oktober 1930 werd de nieuwe meisjesschool in de Gallestaat in gebruik genomen. De twee onderwijsinstellingen groeiden uit tot scholen met een volledige cyclus lager onderwijs. Buiten het lesprogramma dirigeerden en leidden de leerkrachten een schoolkoor en de turnclub. Ze traden bij feestelijkheden regelmatig op, zoals tijdens de jaarlijkse parochiale pinksterfeesten. In 1984 ondergingen de scholen een verplichte fusionering en werd de nieuwe instelling ‘Vrije Basisschool’ genoemd, waar later de melodisch klinkende naam ‘Uiterwaard’ aan toegevoegd werd.
De ontmoeting na vele jaren was hartelijk. De sfeer zat er meteen goed in. Ieder wilde de grappigste momenten uit zijn loopbaan vertellen. De schoolfeesten op het einde van het schooljaar in openlucht kregen de volle aandacht. Vooral het samen optreden, bleek een onuitputtelijke bron voor een hele namiddag sappig babbelen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio