Speelbos Hemelspark officieel geopend

Print
Kortessem -

Lekker spelen in de Haspengouwse natuur

Zondag 5 oktober werd het Hemelspark in Kortessem (Guigoven), te bereiken via de Opeindestraat, feestelijk geopend. In de voormiddag kregen de betrokken partners een rondleiding op het terrein. In de namiddag konden de kinderen het terrein inhuldigen door het park spelenderwijs te ontdekken.
Het Hemelspark) kreeg de afgelopen maanden een volledig nieuwe inrichting en bestemming.

Met behulp van de ruilverkaveling kon de VLM het voormalig park omtoveren tot een natuurspeelplek voor kinderen.

Burgemeester Tom Thijsen CD&C schetste tijdens de openingsplechtigheid de geschiedenis van het terrein en het hoe en het waarom van de realisatie van deze unieke natuurspeelplek. In naam van minister Schauvliege onderstreepte de burgemeester het belang van dergelijke natuurspeelplekken voor de jeugd:

Op deze plek kunnen kinderen op speelse wijze in contact komen met het mooie Haspengouwse landschap. Natuur- en milieu-educatie is van belang om al van kleinsaf landschapswaarden te herkennen."

Het domein het Hemelspark is een ideaal terrein voor een natuurspeelplek.
Het terrein is voldoende groot (ca.3 ha) en bevindt zich in het valleitje van de Winterbeek vlakbij de dorpskern van Kortessem, op wandelafstand van de jeugdlokalen van de Kortessemse jeugdverenigingen.

De hoofddoelstelling van de natuurspeelplek is het spel op zich. Lekker spelen in de natuur, in bomen klimmen, hutten bouwen, kliederen met water,...

Een plek waar kinderen zich kunnen uitleven en waar ze spelenderwijs de geheimen van de natuur kunnen ontdekken.

Kortom: een plek waar elk kind zijn eigen avontuur beleeft. Het Hemelspark bestaat uit verschillende speelzones: een speelheuvel, een sport- en speelweide, een speelvijver met een eiland en een speelbos. Het ruilverkavelingscomité van Jesseren koos voor een natuurlijke inrichting van alle speelzones en besteedde ook aandacht aan natuureducatie.

Zo werd iedere speelzone voorzien van diverse avontuurlijke spelaanleidingen en speeltoestellen die de kinderen uitdagen om de plaatselijke natuur verder te onderzoeken.

De natuureducatie in het Hemelspark zal dan ook spelenderwijs gebeuren en niet door de plaatsing van diverse infoborden.

Francis Croes


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio