Vandaag steken weer tienduizenden mensen pontonbrug over

Print
Vandaag steken weer tienduizenden mensen pontonbrug over

Foto: Mediahuis

Antwerpen -

Vandaag steken weer tienduizenden mensen de Antwerpse pontonbrug over. Maar de tijdsslots van 11u, 11.30u, 20u en 20.30u worden afgelast. Hugo Coveliers, oud-gemeenteraadslid en advocaat, spant een proces aan tegen de stad nadat hij zaterdag teleurgesteld moest afdruipen.

‘Nooit kom ik nog naar een evenement dat door de stad Antwerpen wordt georganiseerd’, zegt oud-gemeenteraadslid Hugo Coveliers in Het Nieuwsblad. Hij had zijn drie kleinkinderen speciaal uit Nederland laten overkomen om over het ponton te wandelen. ‘Hoe kan men zomaar op de dag zelf je ticket annuleren? Men moet de schuldige vinden en een schadevergoeding eisen. Zelf span ik een proces aan tegen de stad.’

Wat een hoogtepunt moest worden in de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog is uitgedraaid op chaos en teleurstelling. Twaalf- tot vijftienduizend mensen die al maanden uitkeken naar de historische oorlogswandeling over de tijdelijke pontonbrug over de Schelde in Antwerpen, kregen op de dag zelf te horen dat hun ticket werd geannuleerd omdat de wachtrijen gevaarlijk lang werden en de veiligheid in het gedrang kwam. ‘Mijn stad lijdt hier zwaar imagoverlies’, aldus burgemeester Bart De Wever, die zelf met zijn gezin terug naar huis werd gestuurd.

Honderden bezoekers die al maanden tickets hadden en soms speciaal vanuit het buitenland waren gekomen, reageerden aan de ingang hun frustratie af op de vrijwilligers. ‘Een onvergeeflijke organisatiefout en een schande voor Antwerpen’, klonk het overal.

Omdat de tickets (van 5 en 6 euro) worden terugbetaald, dreigt het organiserende Vredesinstituut af te moeten sluiten met een financieel verlies. ‘Ik stel me politiek garant voor een oplossing’, aldus De Wever, die echter niet gezegd wou hebben dat de stad Antwerpen het tekort zal bijpassen.