Biden biedt excuses aan Turkije aan

Print
Biden biedt excuses aan Turkije aan

Joe Biden Foto: AP

De Amerikaanse vice-president Joe Biden heeft zich bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan geëxcuseerd voor zijn eerdere verklaringen dat Ankara en andere VS-bondgenoten de jihadistische groeperingen in Syrië hebben gefinancierd en bewapend. Ook Verenigde Arabische Emiraten wil uitleg over die uitspraken

De Turkse president had eerder scherp gereageerd op de verwijten en eiste excuses van Biden. ‘Indien Biden dergelijke woorden in de mond heeft genomen dan wordt hij iemand uit het verleden (...). Niemand kan Turkije ervan beschuldigen een dergelijke terroristische organisatie in Syrië te ondersteunen’, klonk het bij Erdogan.

Volgens een communiqué van Washington heeft Biden Erdogan gebeld om zijn verklaringen ‘toe te lichten’. ‘De vice-president heeft duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten de inspanningen en opofferingen op prijs stellen van onze bondgenoten en partners in hun strijd in de regio’, luidt het.

Ook Verenigde Arabische Emiraten willen uitleg

Ook de Verenigde Arabische Emiraten kunnen de uitspraken van Biden maar matig appreciëren. De woorden van Biden ‘ontkennen de rol die de Emiraten gespeeld hebben in de strijd tegen het extremisme en terrorisme’, zo verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Anouar Guerguech. Hij eist nu van Biden dat hij een verduidelijking geeft bij de verklaringen die ‘een verkeerd beeld geven over de rol van de Emiraten (...) op het moment dat ze politieke en effectieve steun verlenen aan de strijd’ tegen de jihadisten. De Verenigde Arabische Emiraten maken deel uit van de coalitie die momenteel, onder leiding van de VS, in Syrië aanvallen uitvoert op de terreurgroep Islamitische Staat (IS).