300-tal manifestanten betoogt in Brussel tegen fascisme

Print
300-tal manifestanten betoogt in Brussel tegen fascisme

Foto: BELGA

Een kleine 300 personen hebben zaterdagavond een betoging gehouden in de straten van Brussel. De manifestatie was een protestactie tegen een bijeenkomst van de Griekse neo-fascistische partij Gouden Dageraad, die ergens in de omgeving van Bergen zou plaatsvinden.

De conferentie van Gouden Dageraad werd georganiseerd door Zenit Belgique, de Belgische tak van een Italiaanse neo-fascistische vereniging, in samenwerking met onder meer Franse fascistische organisaties. Aangekondigde sprekers waren twee medewerkers van Gouden Dageraad en een Italiaans fascistisch politicus.

Over de plaats van de conferentie bestond geen duidelijkheid. “Zowel Brussel als Bergen was een mogelijkheid”, aldus Thomas Englert van de Jeunes Organisés et Combatifs (JOC), de initiatiefnemers van de betoging.

“Het lijkt uiteindelijk de regio van Bergen geworden zijn, maar de organisatoren hebben de exacte plaats geheim gehouden. Voor ons is dat een duidelijke overwinning. Die mensen beseffen dat ze zich moeten verbergen, dat ze in onze maatschappij niet welkom zijn. Dat is ook de boodschap die we met onze betoging willen geven: de straat, de publieke plaatsen zijn voor degenen die rechtvaardigheid, solidariteit en democratie verdedigen, niet voor degenen die als parasieten willen profiteren van de sociale miserie om haat te zaaien”, aldus Englert.

De anti-fascistische betoging, die niet was aangevraagd maar door de politie getolereerd werd, trok door het centrum van Brussel, voorbij het Beursgebouw en via het Madouplein naar Sint-Joost-ten-Node, waar ze ontbonden werd. Er vielen geen incidenten te betreuren.