Tongenaar behoudt record van zwaarste Belgische pompoen

Print
Tongenaar behoudt record van zwaarste Belgische pompoen

Jos Ghaye (55) in het midden op de foto met zijn prijspompoen. Foto: DiRo

Tongeren -

Het record van de zwaarste Belgische pompoen blijft op naam staan van de Tongenaar Jos Ghaye. De pompoen van uitdager Jonas De Swert was zaterdag tijdens het Belgische kampioenschap in Duisburg 30 kilogram te licht om het veertien dagen oude record van 835,5 kg te breken.

De pompoenen die tijdens het Belgische kampoenschap in Duisberg werden aangevoerd, waren in vergelijking met vorig jaar een pak groter. Dat was vooral te danken aan de natte augustusmaand.

Jos Ghaye was er in Duisburg met dezelfde pompoen, waarmee hij veertien dagen terug in het Duitse Lohmar het Europese Kampioenschap Pompoenkweken won. In Duisburg woog zijn pompoen door het vochtverlies nog 829 kg. De uit Baal afkomstige Jonas De Swert had vorige week tijdens de pompoenweging in Keerbergen verklaard dat hij nog een zwaardere pompoen in de serre liggen had dan die waarmee hij toen die wedstrijd won. Hij schatte dat het gewicht rond de 800 kilogram zou liggen.

De Swert kreeg gelijk, want in Duisburg bleek zijn pompoen 805,5 kilogram te wegen, weliswaar te licht om de mastodont van Ghaye te verslaan. Het Belgische record van de zwaarste pompoen blijft nog zeker voor een jaar op zijn naam staan.

Ook in de categorie squashen, pompoenen zonder een oranje kleur, werden er in Duisburg records gebroken. De uit Kasterlee afkomstige Herman Boonen versloeg zijn stadsgenoot Luc Berrens met een squashpompoen van 583 kilo. Berrens moest genoegen nemen met 562 kilogram.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio