Discussie over onverdoofd slachten overschaduwt Offerfeest in Vilvoorde

Print
Discussie over onverdoofd slachten overschaduwt Offerfeest in Vilvoorde

Foto: BELGA

In Vilvoorde zijn zaterdag bijna 600 schapen ritueel geslacht voor het Offerfeest. Voor de tiende maal gebeurde dat op een tijdelijke slachtvloer die het stadsbestuur samen met de moslimgemeenschap organiseert, maar daar zou wel eens een eind aan kunnen komen. “Als het verbod op onverdoofd slachten ingevoerd wordt, gaan onze mensen hier niet meer aan meewerken”, zegt Mimoun Aquichouh, voorzitter van de Vilvoordse moskee.

Door de jongste staatshervorming is dierenwelzijn nu een bevoegdheid van de deelstaten. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kondigde al aan dat hij vanaf volgend jaar een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren wil, al kan dat tot illegale praktijken leiden.

“Als er op de slachtvloer die het stadsbestuur voor het Offerfeest organiseert met verdoving geslacht wordt, werken wij daar niet meer aan mee”, stelt de moskeevoorzitter duidelijk. “Nu vragen we aan onze mensen om hun dier hier te komen slachten maar dan kan dat niet meer. We zetten niemand aan tot de illegaliteit, maar we zullen er niet meer op kunnen toezien hoe en waar er geslacht wordt.”

Ook de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte beseft dat een verbod op onverdoofd slachten voor heel wat problemen kan zorgen. “De tijdelijke slachtvloeren zijn er net gekomen om een antwoord te bieden op een hele reeks mistoestanden. In Vilvoorde wordt er geslacht in omstandigheden die nauwgezet gecontroleerd worden door Volksgezondheid en een dierenarts. Alles gebeurt in overleg met de moslimgemeenschap. Nu een verbod invoeren zou ons van een overlegmodel opnieuw in een conflictmodel brengen, met alle gevolgen van dien, ook voor het dierenwelzijn.”