Manifestanten Hongkong trekken zich gedeeltelijk terug

Print
De manifestanten in Hongkong hebben zondagavond aangekondigd dat ze zich zullen terugtrekken uit enkele delen van de stad. Ze reageren daarmee op het ultimatum van de Hongkongse regeringsleider Leung Chun-ying, die hen tot maandag de tijd had gegeven om de blokkades op te heffen. De manifestanten blijven wel aanwezig aan de regeringsgebouwen.

De betogers die sinds een week de handelswijk Mong Kok bezetten, zullen zich bij de betogers in Admiralty, waar de ministeries gevestigd zijn, voegen. In Admiralty zal ook een belangrijke weg weer voor het verkeer worden opengesteld, zo werd aangekondigd op de Twitter-account van Occupy Central, de belangrijkste protestbeweging in Hongkong.

Zaterdag had de Hongkongse regeringsleider Leung Chun-ying gewaarschuwd dat de situatie uit de hand kon lopen en hij gaf de leiders van de protestbeweging tot maandag de tijd om hun blokkades in de stad op te heffen. Anders zullen ‘alle mogelijke middelen worden ingezet om de sociale orde te herstellen’, klonk het. Daar werd niet onmiddellijk gehoor aan gegeven en zondagochtend (plaatselijke tijd) weer tot opstootjes.  De agenten gebruikten matrakken en pepperspray om de betogers terug te dringen.

Vrijdag kwam het in Hongkong ook al tot confrontaties tussen demonstranten en tegenstanders van het protest. Naar aanleiding daarvan hadden de leiders van het studentenprotest beslist om niet met de regering te onderhandelen. Ze verwijten de regering en de politie dat ze niet op een gepaste manier gereageerd hebben op ‘gewelddadige aanvallen van Triades (de Chinese maffia, nvdr.)’. De politie wijst die beschuldigingen van de hand.