Onderwaterdrones zoeken mee naar wrak MH370

Print
Onderwaterdrones zoeken mee naar wrak MH370

Foto: AFP

In de Indische Oceaan gaan de zoekwerkzaamheden naar het in maart verdwenen toestel van de luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines een nieuw fase in. Vanaf zondag zal volgens de Australische regering het onderzoeksschip “GO Phoenix” een nieuw afgebakend gebied bereiken, om er de zoektocht naar het wrak van vlucht MH370 te hervatten. In totaal zullen drie schepen, voorzien van de allernieuwste technologie, worden ingezet.

De Amerikaanse GO Phoenix zal de komende twaalf dagen worden ingezet en zal dan naar het Australische Fremantle varen om zijn voorraden aan te vullen.

Zondag zal ook het Nederlandse schip “Fugro Discovery” Fremantle bereiken, om zich van daaruit bij de zoekwerkzaamheden aan te sluiten. Een derde schip, de “Fugro Equator” zal eind oktober aankomen. De schepen beschikken over een speciale sonar en onderwaterdrones, die tot op maximaal zes kilometer diepte beelden kunnen maken.

De Boeing van Malaysia Airlines verdween op 8 maart met 239 mensen aan boord, kort na het opstijgen in Kuala Lumpur. Het toestel was op weg naar Peking, maar veranderde radicaal van koers. Onderzoekers vermoeden op basis van satellietbeelden dat het vliegtuig in de richting van het zuiden van de Indische Oceaan is gevlogen en is gecrasht zodra de brandstof op was.

De voorbije maanden werden technische analyses uitgevoerd en werd de zeebodem in kaart gebracht. Op die manier werd het enorme gebied waarin het toestel kan zijn neergestort, tot een “beperkte” zone teruggebracht. Het gebied dat zo werd afgebakend, ongeveer 1.500 kilometer ten zuiden van Perth, is wel nog altijd 60.000 vierkante kilometer groot.