Noord-Korea hervat topoverleg met zuiderbuur na verrassingsbezoek

Print
Noord-Korea hervat topoverleg met zuiderbuur na verrassingsbezoek

Foto: AP

Noord-Korea heeft van de Asia Games in Zuid-Korea gebruikgemaakt om drie topfunctionarissen naar Seoel te sturen voor gesprekken. Daar werd beslist om het topoverleg tussen de buurlanden te hervatten, nadat het in februari was beëindigd.

Het - verrassende - bezoek van de drie man sterke Noord-Koreaanse delegatie wekte hoge verwachtingen. Zaterdag werd beslist het overleg op hoog politiek niveau te hervatten, nadat daar in februari een einde aan was gekomen.

Er stonden gesprekken met de Zuid-Koreaanse regering op het menu, waaronder met Defensieminister Ryoo Kihl Jae en Nationaal Veiligheidsadviseur Kim Kwan Jin. Het bezoek gold sowieso als een poging tot toenadering tussen beide al zestig jaar gescheiden landen.

Een van de delegatieleden is Hwang Pyong So, chef van het politburo van het Volksleger en door Seoel beschouwd als de nummer twee van Pyongyang, na machthebber Kim Jong-un. De afwezigheid van de Noord-Koreaanse leider voedt de speculaties rond een machtswissel die er zou komen door vermeende gezondheidsproblemen van Kim Jong-un.