© BELGA

Beweging.net ontkent dat ACW 400 miljoen euro uit zinkend schip haalde

Beweging.net, het voormalige ACW, ontkent dat het bijna 400 miljoen euro overhoudt aan het Arco-debacle. Dat zegt het in een reactie op berekeningen van adviesbureau Deminor, die zaterdag in De Standaard verschenen.

Volgens beweging.net zijn de berekeningen van Deminor ‘manifest onjuist’. ‘Het is onjuist om te stellen dat 154 miljoen euro “gerecupereerd” zijn op een investering van 183 miljoen euro: de investering van 183 miljoen euro is verloren, net als de waarde van de eigen bank BAC/Bacob die in Dexia werd ingebracht’, klinkt het.

Beweging.net stelt zich bovendien vragen bij de houding van Deminor, dat tegelijk ‘leverancier van cijfers uit hun context én belanghebbende’ zou zijn. ‘Deminor vertegenwoordigt 800 van 800 000 coöperanten en houdt een wervingsactie. Opmerkelijk is dat “het hoge dividend voor Arcofin” er in de jaren ‘90 kwam net onder druk van Deminor’, aldus beweging.net.

Geïnvesteerd in reddingsoperatie Dexia

Verder stelt de christelijke arbeidersbeweging dat het zelfs geïnvesteerd heeft in de reddingspoging van Dexia, ‘overtuigd door de belofte van de overheid dat de Arco-coöperanten onder het systeem van de staatsgarantie vergoed zouden worden.’

Volgens de organisatie ligt de bal nu in het kamp van de politici. Het is aan hen om ‘beloftes na te komen die de regering en het Parlement in 2008 maakten en die alle politieke partijen (op Vlaams Belang na) maakten in aanloop naar de verkiezingen’. Beweging.net vindt het ‘onbegrijpelijk dat alleen CD&V haar oorspronkelijke standpunt aanhoudt. De Arco-spaarders en de christelijke arbeidersbeweging willen duidelijkheid boven een politiek spel.’

Het voormalige ACW geeft te kennen ‘in een constructieve sfeer in het belang van de coöperanten aan elke oplossing mee te willen werken’.

Meer over Beweging.net

Aangeboden door onze partners