Weyts wil import puppy’s terugdringen

Print
Weyts wil import puppy’s terugdringen

Foto: JCr

Sint-Truiden -

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil de import van puppy’s terugdringen en meer controles uitvoeren bij Vlaamse dierenkwekers en -handelaars. Dat heeft hij zaterdag gezegd bij een bezoek aan het dierenasiel van Sint-Truiden, dat op de Werelddierendag ook zijn 50-jarig bestaan vierde.

Weyts was naar Sint-Truiden gekomen om op Werelddierendag het jubilerend dierenasiel te feliciteren. Tegelijk lichtte hij voor het publiek ook een aantal actiepunten uit zijn beleid toe. “Zo komt er een nieuwe opleiding voor medewerkers van dierenasielen en vrijwilligers”, aldus Weyts. “Hiermee starten we in Roeselare, met begeleiding van de UGent.”

De eerste Vlaamse minster voor Dierenwelzijn wil ook strenger optreden tegen handelaars en kwekers die de normen niet respecteren. “Er komen een systematiek in het vergunningenbeleid en meer controles”, aldus Weyts. Verder zal de minister de import van puppy’s terugdringen. “Een nieuwe Europese wet bepaalt dat in het kader van inentingen tegen rabiës puppy’s pas mogen uitgevoerd worden als ze minstens 15 weken oud zijn. Ik ga aandringen bij de federale regering om hier geen uitzonderingen op toe te staan.”

“Die maatregel zal in ons land de vraag naar puppy’s uit het buitenland doen afnemen, en de klanten meer naar goed gecontroleerde, lokale kwekers en winkeliers doen gaan”, zegt Weyts. “We moeten de kopers zelf eveneens responsabiliseren. Ze moeten 2 keer nadenken vooraleer een dier in huis te halen. Als ze die weloverwogen keuze maken, doen ze er trouwens goed aan om eerst in een dierenasiel te bezoeken.”