Zes tijdsblokken ponton geschrapt: geen oversteek voor duizenden mensen

Print

Foto: Joren De Weerdt

Antwerpen - De mensen die zaterdag om 17u30 of 18u een ticket hebben voor de pontonbrug zullen niet over de Schelde kunnen wandelen. Deze twee tijdsblokken worden geschrapt na de problemen met de brug eerder deze middag en de lange wachttijden. Dat werd beslist na een crisisvergadering die burgemeester Bart De Wever heeft gehouden. Op zondag worden er vier tijdsblokken geannuleerd: 11u, 11u30, 20u en 20u30. Het stadsbestuur meldt dat de tickets niet kunnen omgeruild worden, maar het geld wordt wel terugbetaald. Meer dan 12.000 mensen kunnen hun Grote Oversteek dus niet maken.

De opening van de brug liep zaterdagvoormiddag al meer dan een uur vertraging op, maar vervolgens werden de tickethouders volledig wandelen gestuurd, sommigen waren op dat moment al 2,5 uur aan het wachten. Ze mochten niet langer over de brug en even later werd de brug zelfs onderbroken. Naar verluidt gebeurde dat omdat de benzine van een van de duwboten op was, maar even later werd duidelijk dat het opbreken zo gepland was.

Het sterke getij dat op de Schelde opkwam, een doorgang die gemaakt moest worden voor de scheepvaart en de duwboten onder de brug die zonder benzine gingen vallen waren de oorzaken van het opbreken. Om 13u45 begonnen de genietroepen opnieuw de pontonbrug op te bouwen. Een half uur later werden de wachtende mensen doorgelaten op de brug.

Bart De Wever was bij de wachtenden. "Men heeft wellicht berekend dat er meer mensen over de brug zouden wandelen in een bepaald tempo. Maar mensen wandelen veel trager omdat ze natuurlijk foto’s willen nemen. Nu zijn alle wachtenden natuurlijk boos, wat ik heel goed kan begrijpen."

Ook zondag annulaties

“Bij de overtocht van de eerste 2000 bezoekers vrijdagavond bleek dat het verlaten van de pontonbrug op Linkeroever minder vlot verliep. Om veiligheidsrisico’s te vermijden, is er toen beslist de wachttijden uit te breiden in de wachtzones op het Steenplein”, meldt de stad Antwerpen. “Ook vandaag verloopt de oversteek moeizamer dan verwacht. Om veiligheidsredenen annuleert de organisatie daarom de oversteken tijdens een aantal tijdsblokken.”

Het gaat om deze tijdsblokken:

•    Zaterdag: 10:30, 11:00, 17:30 en 18 uur

•    Zondag: 11:00, 11:30, 20:00 en 20:30 uur

De geannuleerde tickets worden integraal terugbetaald. Alle bezoekers die via de website een ticket hebben gekocht, zullen een mail ontvangen met de procedure over de terugbetaling. “De organisatie vraagt ook begrip als de wachttijden opnieuw zouden oplopen en wenst iedereen een vredevolle overtocht van de Schelde.”

Meer dan 12.000 mensen kunnnen niet over de Schelde wandelen. De organisatie gaat proberen om een aantal van die mensen een nieuw ticket te bezorgen, maar dat zullen er niet veel zijn. Met de geschrapte tijdsblokken verwacht de organisatie dat alles zonder problemen zal verlopen op en rond de brug.

Het was zaterdagmiddag chaotisch aan het Steenplein, zoals te zien is in onderstaand filmpje van onze fotograaf Joren De Weerdt.