‘Aids-epidemie is in Belgisch Congo ontstaan’

Print
‘Aids-epidemie is in Belgisch Congo ontstaan’

Foto: IMAGEGLOBE

De oorsprong van de wereldwijde aids-epidemie is terug te brengen tot 1920, toen ontstond de ziekte in Belgisch Congo. Tot die conclusie komt een team van Britse en Belgische wetenschappers.

‘Het tijdsgegeven was grotendeels gekend. We wisten dat het in de eerste helft van de 20ste eeuw was. Maar er was discussie waar specifiek het virus zijn oorsprong vond’, begint Philippe Lemey, viroloog aan de KULeuven zijn relaas op Radio1.

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking nadat ze de verschillende mutaties in de genetische code van het virus analyseerden. ‘De hypothese is dat jagers in contact zijn geweest met het bloed van chimpansees en zo het virus hebben opgelopen. We schatten dat het virus zich rond 1920 heeft gevestigd in Kinshasa, dat zich toen aan het ontwikkelen was als hoofdstad van Congo.’ Er heerste op dat moment een cultuur van losse seksuele contacten, waardoor de seksueel overdraagbare aandoening hoogtij vierde.

‘Deze omstandigheden hebben het virus toegelaten om zich te vestigen in de populatie. Als het enkel lokaal was gebeurd, weg van de stad, dan was het misschien niet zo succesvol geweest. We weten dat er verscheidene gerelateerde virussen van apen op mensen zijn overgesprongen die niet een zodanige verspreiding hebben gekend.’