‘Laat vrouwen hun eierstokken invriezen’

Print
‘Laat vrouwen hun eierstokken invriezen’

Foto: Photo News

Steeds meer vrouwen stellen hun kinderwens nog even uit, voor die carrière die alsmaar belangrijker wordt. Maar naarmate de dames ouder worden, is de kans op complicaties bij een eventuele zwangerschap ook groter. De Brusselse fertiliteitsarts Dominic Stoop van het UZ Brussel denkt daarvoor de oplossing te hebben gevonden: de eierstokken laten invriezen.

Bij vrouwen met kanker wordt het nu al gedaan: een deel van de eierstok wordt weggenomen en ingevroren zodat die later opnieuw ingeplant kan worden bij de dame in kwestie moest die kinderen willen krijgen.

Momenteel worden er al eicellen weggeprikt uit de lichamen van vrouwen met een uitgestelde kinderwens, maar die behandeling vergt een hormonenbehandeling van enkele weken. Terwijl de eierstok laten wegnemen een operatie is waarbij je na één dag al naar huis mag. ‘Het letsel is niet groter dan wanneer men een cyste op een eierstok wegneemt.’

Het grote voordeel van de ingevroren eierstokken is dat er na terugplaatsing een normale bevruchting kan plaatsvinden, terwijl er bij geprikte eicellen altijd in vitro fertilisatie nodig is.