ISIS onthoofdt Britse gijzelaar Alan Henning

Print
Een nieuwe video van terreurgroep Islamitische Staat toont de onthoofding van de Brit Alan Henning, een vrijwilliger die al negen maanden vastgehouden werd in Syrië. Dat meldt The Guardian.

Als de video authentiek blijkt, zal het de vierde westerse gijzelaar zijn die door ISIS wordt onthoofd. Eerder kwamen zo al twee Amerikanen, James Foley en Steven Sotloff, en een andere Brit, David Haines, om het leven. Ook een derde Brit wordt bedreigd met onthoofding: John Cantlie.

Taxichauffeur

Henning, een 47-jarige taxichauffeur, is negen maanden geleden ontvoerd in Syrië toen hij daar een hulpkonvooi begeleidde.

In de video van de onthoofding van David Haines voerde ISIS Henning op als volgende slachtoffer. Een 'gewoonte' die ISIS al aanhoudt sinds de eerste video van Foley. In die video zegt de man die Haines onthoofdde: 'Als jij Cameron (de Britse premier, red.), doorgaat met IS aan te vallen, dan zal jij, net als jouw leider Obama (de Amerikaanse president, red.), het bloed van jouw eigen mensen aan jouw handen hebben.'

De vrouw van Henning had dinsdag nog een videoboodschap gepubliceerd aan IS, met een smeekbede om haar man vrij te laten.

Nieuw slachtoffer

Op het einde van de video, die amper een minuut en elf seconden duurt, stelt IS een nieuwe Amerikaanse gijzelaar voor, Peter Kassig.

De onthoofdingen zijn begonnen na de eerste luchtaanvallen van ISIS in Irak. Sindsdien bombardeert een 'coalition of the willing' doelwitten in Syrië en Irak. Ook Groot-Brittannië neemt sinds deze week aan die aanvallen. Net als België trouwens.