Eerste Amerikaanse soldaat gesneuveld in strijd tegen IS

Print

In de strijd tegen de jihadisten van de Islamitische Staat (IS) is een eerste Amerikaanse soldaat gesneuveld. Dat heeft de VS vrijdag meegedeeld.

De marinier sprong donderdag uit een vliegtuig toen het toestel kort na opstijgen in de Perzische Golf dreigde neer te storten. Het troepentransport van het type V-22 Osprey kon toch nog een noodlanding maken, maar de soldaat bleef vermist en werd dood verklaard.

‘Alle militaire operaties zijn riskant’, zei de woordvoerder van het Pentagon John Kirby vrijdag, die voorts zijn medeleven betuigde met de nabestaanden. Een andere soldaat sprong ook uit het vliegtuig toen het dreigde fout te lopen maar hij werd wel in veiligheid gebracht.

‘Coalition of willing’ breidt uit

De Canadese premier Stephen Harper heeft vrijdag in het parlement een motie voorgesteld die voorziet in het sturen van gevechtsvliegtuigen naar Irak. Canada zal dus deelnemen aan de ‘coalition of the willing’, onder leiding van de VS. De gevechtsvliegtuigen zullen een half jaar deelnemen aan de luchtaanvallen tegen IS.

De Kamer van Volksvertegenwoordigers moet maandag de motie goedkeuren. Maar de stemming mag slechts een formaliteit zijn, want de partij van Harper beschikt over een grote meerderheid in het parlement.