Vader John Cantlie smeekt ISIS: ‘Laat mijn zoon vrij’

Print

In een videoboodschap smeekt Paul Cantlie, de hoogbejaarde vader van de door ISIS gegijzelde Britse fotojournalist John Cantlie, om zijn zoon vrij te laten. Hij doet dit vanuit zijn ziekenhuisbed in Londen, met een gebroken stem. ‘Dit is niet hoe ik me mijn 81ste levensjaar had voorgesteld.’

Paul Cantlie doet terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) een emotionele oproep om zijn zoon vrij te laten. ISIS onthoofdde eerder al twee Amerikaanse journalisten en een Britse hulpverlener. Hij vreest dat zijn zoon, die in november 2012 in Syrië werd ontvoerd, de volgende wordt. 

‘Dit is niet hoe ik me mijn 81ste levensjaar had voorgesteld’, vertelt de hoogbejaarde man. ‘Ik wil dat John weet dat ik ontzettend trots op hem ben. Hij is naar Syrië gegaan om het leed van de mensen  in beeld te brengen.’ Hij vertelt ook dat zijn familie vruchteloos geprobeerd heeft om met de groep die zijn zoon vasthoudt te communiceren.

Sinds midden vorige maand gebruikt ISIS de 43-jarige fotojournalist als vaste spreekbuis. In drie propagandavideo’s heeft de terreurorganisatie hem al kritiek laten spuien op het buitenlandbeleid van de Britten en de Amerikanen, en op hun strategie in de strijd tegen hen. De meest recente werd woensdag verspreid. Nooit is het duidelijk of Cantlie zijn boodschap onder dwang voorleest.

Eind augustus deed ook Shirley Sotloff, de moeder van de intussen onthoofde Amerikaanse journalist Steven Sotloff, een emotionele oproep aan ISIS-leider Abu Bak al-Baghdadi om haar zoon vrij te laten. Ook zij deed dit in een videoboodschap.