Binnenkort ook pakjes op zaterdag met de post

Print
Binnenkort ook pakjes op zaterdag met de post

Foto: belga

Vanaf november gaat bpost ook op zaterdag pakjes aan huis leveren, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend. Daarnaast blijft de mogelijkheid om zijn pakje in één van de 1.250 afhaalpunten (postkantoor of postpunt) te gaan halen of aan de meer dan honderd pakjesautomaten van bpost.

‘De pakjesmarkt groeit snel en dus wil bpost inspelen op de vele mogelijkheden geboden door e-commerce’, zegt topman Koen Van Gerven. Door ook op zaterdag te leveren, kunnen klanten kiezen waar en wanneer ze hun online bestellingen ontvangen. De bonden keuren het initiatief niet af, maar zijn waakzaam.

‘Als vakbonden zijn we natuurlijk wel blij met alle alternatieven die het dalende postvolume compenseren’, zegt André Blaise van de Franstalige vleugel van de christelijke vakbond. Maar volgens hem mag er hierbij niet geraakt worden aan de compensatie voor zaterdagwerk. ‘Nu presteert een werknemer die op zaterdag werkt 36 uur per week, in plaats van 38 uur voor zij die van maandag tot vrijdag werken. We zullen erop toezien dat die twee uur compensatie behouden blijven’, aldus Blaise.

Op termijn ook pakjes op zondag

Deze zomer raakte bekend dat webwinkel Coolblue ook pakjes op zondag aflevert. Het bedrijf doet daarvoor een beroep op het Nederlandse postbedrijf PostNL. Mogelijk zal ook bpost op termijn pakjes op zondag afleveren. Vakbondsman Jean-Pierre Nyns van het ACOD zegt dat dit nu eenmaal de toekomst is: ‘de klant vraagt dit en we zullen niet anders kunnen dan daarop in te spelen.

We beseffen dat we hier werk van moeten maken’. Volgens Nyns heeft de directie de vraag tot zondagwerk nog niet expliciet gesteld, maar verwacht hij wel dat die er zal komen. Het ACOD wil de discussie aangaan, maar benadrukt dat er dan een evenwicht moet zijn voor het personeel. ‘De postbode moet zich daarin kunnen vinden.’