Messi moet voor Spaanse rechter verschijnen

Print
Messi moet voor Spaanse rechter verschijnen

Foto: REUTERS

De Argentijnse aanvaller Lionel Messi (FC Barcelona) en zijn vader Jorge Horacio moeten binnenkort voor de rechtbank verschijnen op verdenking van belastingontduiking. Een rechter in Gava, in de buurt van Barcelona, weigerde vrijdag de klacht tegen Lionel Messi te laten vallen. De verdediging van de speler had dat gevraagd, omdat volgens hen zijn vader Jorge Horacio verantwoordelijk was voor zijn financiën.

Zowel Messi als zijn vader ontkent de feiten. Ze hebben nog vijf dagen om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter. ‘Bij dit type van misdrijven treffen de betrokkenen ook schuld als ze alleen maar op de hoogte zijn van de frauduleuze praktijken. Het is niet noodzakelijk dat ze rechtstreeks betrokken zijn bij alle financiële en zakelijke constructies’, klonk het vonnis van de rechter.

In september vorig jaar raakte bekend dat Messi, samen met zijn vader, verdacht werd van belastingfraude. De Argentijnse stervoetballer van Barcelona zou in de jaren 2007, 2008 en 2009 voor 4,1 miljoen euro aan belastingen ontdoken hebben. In dezelfde maand nog werden de speler en zijn vader ondervraagd over deze zaak. In juni kwam het parket van Barcelona vervolgens tot de conclusie dat ‘de speler zich niet bewust was van de financiële en zakelijke afspraken die zijn adviseurs hadden gemaakt om zijn inkomen te beheren en om de afdracht aan belastingen te regelen’. Het parket besliste daarop de klacht te laten vallen. Het Spaanse gerecht denkt echter dat Messi toch op de hoogte was van de belastingontduiking en hiermee zelfs heeft ingestemd. Daarom moest het onderzoek voortgezet worden en kon er een gerechtelijke procedure gestart worden.

Messi, verkozen tot Gouden Bal op het voorbije WK, is volgens het magazine Forbes de op drie na rijkste sporter ter wereld. Zijn jaarsalaris zou 64,7 miljoen dollar (47,28 miljoen euro) bedragen.