Twee op twee voor Démare in Eurométropole Tour

Print
Twee op twee voor Démare in Eurométropole Tour

Foto: Belga

Arnaud Démare (FDJ.fr) heeft na de eerste ook de tweede etappe in de Eurométropole Tour (2.1) op zijn naam geschreven. De Franse kampioen haalde het vrijdag na 174 km tussen Estaimbourg en Nieuwpoort in een massaspurt voor Belgisch kampioen Jens Debusschere (Lotto-Belisol). De Nederlander Theo Bos (Belkin) kwam als derde over de streep. Voor Démare is het zijn dertiende zege van het seizoen. Hij verstevigde ook zijn leidersplaats in de stand.
Na dertig kilometer wedstrijd zonderden Bert De Backer, Tiesj Benoot, Thomas Sprengers, Sam Lennertz, Michael Morkov, Martin Velits, Pavel Kochetkov, Romain Cardis en Julien Fouchard zich af van de rest. Het peloton liet evenwel niet begaan en na een vlucht van zowat 55 kilometer waren zij eraan voor de moeite.

Meteen daarna trokken Sander Cordeel, Willem Wauters, Thomas Wertz, Jonathan Dufrasne en Aleksejs Saramotins ten aanval. Zij kregen een maximale voorsprong van 2:10 van de grote groep. Op drie ronden van het einde, met nog 44 kilometer rijden, werden zij gegrepen. Het sein dan voor veertien renners om het te proberen. Daarbij onder meer Jonas Vangenechten, Guillaume Van Keirsbulck, Stijn Vandenberghe, Romain Zingle, Jelle Wallays, Kenneth Van Bilsen en Matti Breschel. Op twintig kilometer van de finish waren ook zij eraan voor de moeite, al spartelde Matti Breschel nog wel even tegen. In volle voorbereiding van de massasprint kwamen nog een aantal renners ten val. Arnaud Démare mocht zich wat later opnieuw de snelste van het pak noemen.

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Démare: 'Zou mooi zijn deze rittenkoers te winnen'

'Natuurlijk zou het mooi zijn om deze rittenkoers te winnen, maar de slotrit is wel lastig', verklaarde de Fransman Arnaud Démare (FDJ.fr) vrijdag na zijn tweede ritzege op rij in de Eurométropole Tour.
'De ploeg leverde weer schitterend werk om me ideaal af te zetten in de slotmeters. Ik kwam er opnieuw op het gepaste moment uit en kon zo mijn tweede opeenvolgende zege behalen. Graag maak ik nu al een afspraak met jullie voor morgen', lachte Démare.
'Neen, zo simpel is het allemaal niet. Er zitten hier een pak rappe mannen bij. Die gele trui zit nu al twee dagen om mijn schouders en ik sprokkelde al 20 seconden met de bonificaties. Als ik zaterdag nog eens zou kunnen winnen, heb ik een mooie voorsprong op de rest, maar of dat voldoende zal zijn om zondag de eindzege op zak te steken? We zien wel hoe ver we komen.'

Jens Debusschere: 'Net niet'

'Net niet', sakkerde Jens Debusschere na zijn tweede plaats. De Belgische kampioen moest nipt de duimen leggen voor Arnaud Démare. 'Ik ben gelukkig op de fiets kunnen blijven. De plaatselijke omlopen in Nieuwpoort zijn gevaarlijk. Vorig jaar al hebben wij ons beklag hierover gemaakt bij de organisatoren, maar blijkbaar hebben ze daar geen lessen uit getrokken. Op vier kilometer van de eindmeet smakte een heel pak renners tegen de vlakte. Met een aangepast plaatselijk parkoers zou zoiets misschien wel vermeden kunnen worden. Tegen Démare was er weer niet veel te beginnen. Hij is duidelijk de snelste van de bende. Misschien krijg ik zaterdag opnieuw een kans tussen Blankenberge en Middelkerke. De kans op een massasprint is ook in die rit bijzonder groot.'

Jelle Wallays: 'Liever meer wind'

West-Vlaming Jelle Wallays was in volle finale mee met een veertienkoppige groep. Het peloton liet hen evenwel niet begaan en rekende de bende op goed 20 kilometer van de eindmeet in. 'Ik had natuurlijk liever gehad dat er meer wind stond aan de kust. Zo zou onze vlucht misschien wel stand gehouden hebben tot het einde. Iedereen werkte wel mee, maar uiteindelijk beslisten de ploegen van de sprinters om het gat naar ons dicht te rijden. Meteen konden we een kruis maken over onze zegekansen. Zaterdag zal het wellicht opnieuw uitdraaien op een massaspurt. Zondag zal wel wat anders worden. Het weer zou ook omslaan. Dat zal het er allemaal niet gemakkelijk op maken en dat is dan weer in mijn voordeel.'