Werkgroep houdt lezing over Gambia

Print

Foto: christianne wouters

Wurfeld

Maaseik - Op 30 september hield de Werkgroep slbs Sanyang-Gambia een lezing met fotoreportage over Gambia in het ontmoetingshuis van Voorshoven.

Ondanks enkele onverwachte afmeldingen mochten we zeker blij zijn met de opkomst en de interesse voor 'The Smiling Coast of Africa'. De werkgroep maakte een mooi naslagwerk van 96 blz. over Gambia, rijk geïllustreerd. Op 30 september werd het als verhaal gebracht samen met fotopresentatie en muziek.

Eerst kwam men meer te weten over het land met zijn mooie zandstranden, de prachtige bloemen, bomen en natuurparken. Dan kwam de geschiedenis van Gambia aan bod vanaf het begin, en zeker de tijd van kolonisatie en slavernij, tot en met de verkiezing van de huidige president.Tussendoor kon men proeven van de baobabvrucht en genieten van een vers kopje Wonjo-thee en Moringa-thee. Dat Gambia een land is met veel geneeskrachtige bomen en planten en bloemen werd duidelijk. Tijdens de pauze was er tijd om met een kopje koffie en taart of wijn eens rond te kijken naar schilderwerkjes en foto's, kunstvoorwerpen, maskers, juweeltjes over Gambia en tevens te snuffelen in het boek. De Werkgroep Sanyang werkt nu al een drietal jaren voor de heropbouw van een basisschool in Sanyang, een dorpje in het binnenland van Gambia. De volledig nieuwe huisvesting voor vijf leerkrachten-stagiairs is nu sinds september in gebruik.

Gelukkig volgen meer en meer kinderen les en dit jaar heeft deze basisschool te kampen met een tekort aan lokalen voor haar 1.200 leerlingen. Daarom start men in oktober met de bouw van drie klaslokalen. Na de pauze kregen de aanwezigen via powerpoint een mooi overzicht van het werk dat de werkgroep heeft verricht de voorbije jaren én hun plan voor de toekomst. Want naast klaslokalen wil het bestuur ook ingaan op de vraag van de bevolking naar meer en zuiver water op school en de vrouwentuin waar meer dan 350 vrouwen proberen een goede groetenoogst te hebben voor hun gezin en de overschot te verkopen op de markt. Zo zorgen ze voor een inkomen en meer welzijn voor hun gezin en ook het hele dorp. Daarvoor is water dringend nodig. De werkgroep hoopt via sponsoring en giften de nodige centjes bijeen te sparen. Gezondheid en hygiëne zijn toch de belangrijkste factoren voor een langer leven. Zeker in een land waar de kindersterfte zo hoog is door tekort aan water. Na het dankwoord volgde een warm applaus. Er werd nog gezellig nagepraat. Dank je wel, alle aanwezigen, u was een fijn publiek.

Volgende lezing vindt plaats op dinsdag 7 oktober in 't Hepperhuys te Heppeneert, Maaseik, start om 19 uur. Iedereen is welkom, toegang gratis.

U kan de de vzw steeds steunen: meer info op www.slbs-sanyang.com


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio