Amper paddenstoelen door warme nazomer

Print
Amper paddenstoelen door warme nazomer

Foto: Archiefbeeld

Wie al eens een natuurwandeling maakt, heeft het allicht opgemerkt: er zijn bijna geen paddenstoelen te vinden. Oorzaak: de warme nazomer.

Het zwammenseizoen gaat normaal gezien al van start wanneer het een tijdje nat weer is geweest. Dit jaar zou dat na augustus dus al het geval geweest zijn, maar de warmte stak daar een stokje voor. ‘De piek van het paddenstoelenseizoen van 2014 viel mogelijk in de laatste week van augustus en de eerste week van september. In die periode waren er meer dan gemiddelde aantallen paddenstoelen te vinden, soms zelfs in ongeziene aantallen. Vezelkoppen, satijnzwammen, russula’s en boleten: eind augustus stonden ze er allemaal. Er werden zelfs al heel wat wasplaten gezien, zoals die van de Violetbruine gordijnzwam. Het antigifcentrum had het dan weer druk met oproepen van mensen die mogelijk een giftige paddenstoel hadden gegeten’, vertelt Wim Veraghtert van Natuurpunt aan De Redactie.

‘Maar door het warme zomerweer zijn die paddenstoelen verdroogd. In vochtige bossen valt de situatie nog mee, al kan je dezer dagen nergens van een overvloed spreken.’ Of de paddenstoelen nog zullen terugkeren eenmaal het weer natter wordt? ‘Dan zal er toch veel water voor nodig zijn’, besluit Veraghtert.