Herverkozen ABVV-voorzitter roept op tot ‘verzet’

Print
Herverkozen ABVV-voorzitter roept op tot ‘verzet’

Rudy De Leeuw Foto: BELGA

De Zweedse coalitie zal de meest rechtse en meest conservatieve regering na de Tweede Wereldoorlog zijn. De vakbonden moeten daarom solidair zijn in hun verzet, bepleit Rudy De Leeuw, die vrijdag herverkozen is als voorzitter van de socialistische vakbond ABVV.

De Leeuw heeft op het federaal statutair congres van het ABVV de zegen gekregen om voorzitter te blijven voor een nieuwe periode van vier jaar. Hij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om (nogmaals) snoeihard uit te halen naar de nieuwe federale regering die in de steigers staat. ‘Het is de meest rechtse en meest conservatieve regering na de Tweede Wereldoorlog’, klonk het. ‘N-VA, CD&V, Open VLD en MR rijden voor de rijken en bazen.’ Het regeerakkoord dat wordt voorbereid beschouwt hij als ‘een horrorcatalogus, volledig in het voordeel van de werkgevers en de rijken’.

‘Hete herfst’

Volgens De Leeuw brengt de Zweedse coalitie dan ook de ‘sociale vrede in het gedrang’. ‘Wie wind zaait, oogst storm.’ Hij roept iedereen daarom op tot ‘verzet’, en vraag daarin solidair te zijn. Vorige maand waarschuwde hij al eens voor ‘een hete herfst’, naar aanleiding van de indexsprong die op de onderhandelingstafel ligt, en samen met de christelijke en liberale vakbond kwam het ABVV ook op straat in Brussel ‘tegen blinde besparingen’ en ‘voor een beleid van sociale rechtvaardigheid’.

De Leeuw krijgt voor de volgende vier jaar Marc Goblet naast zich, die is verkozen tot algemeen secretaris. De Luikenaar vervangt Anne Demelenne als nummer twee van de socialistische vakbond.