Geen bewijs dat anesthesiste dronken was tijdens bevalling waarbij jonge moeder stierf

Print
Geen bewijs dat anesthesiste dronken was tijdens bevalling waarbij jonge moeder stierf

Archiefbeeld Foto: ImageGlobe

De vader van de Belgische anesthesiste die donderdag in Frankrijk werd opgepakt omdat een Franse vrouw stierf tijdens de bevalling verdedigt zijn dochter: ‘Er is geen enkel bewijs dat ze dronken was’.

De Belgische anesthesiste zou een ‘pathologisch alcoholprobleem’ hebben. Maar de vader ontkent dat. Hij zegt wel dat het mogelijk is dat zijn dochter zich dronken aanbood bij de politie. Hij voegt daar echter aan toe dat niets bewijst dat zijn dochter tijdens de bewuste operatie had gedronken. Vader en dochter werkten jarenlang samen.

Stress

‘Mijn dochter had heel wat stress. Ze stond er alleen voor wat betreft ‘de publiciteit’ rond de zaak, met als resultaat dat ze niet meer in evenwicht was’, zei de man aan AFP via de telefoon vanuit Brussel. Dat zijn dochter een alcoholprobleem heeft, ontkende hij.

‘Het privéleven van mijn dochter gaat niemand iets aan. Wat telt is of de dag van de narcose haar bloedwaarden normaal waren’, aldus de man. ‘Niemand heeft het recht om een verband te leggen tussen de vaststellingen dinsdag in het politiebureau en de dag van de narcose.’

Hartaanval

De 45-jarige Belgische anesthesiste werd donderdag opgepakt wegens onvrijwillige doodslag. In de nacht van 26 op 27 september stierf een van haar patiënten toen ze een hartaanval kreeg tijdens een keizersnede onder volledige narcose. De baby van de 28-jarige vrouw overleefde de ingreep en is gezond.

De vader van de anesthesiste zegt dat hij zich gesteund voelt door de verklaringen van de chirurg die op het moment van de operatie aanwezig was in het ziekenhuis. Die ‘betwist’ de verklaringen van de procureur van Pau volgens wie de vrouw ‘niet in haar normale toestand was tijdens de operatie’.

Nooit problemen geweest met de anesthesie

‘Ik ben gynaecoloog, mijn dochter is anesthesiste. We hebben lang samengewerkt in hetzelfde ziekenhuis. We hebben humanitaire missies gedaan in Afrika. Er zijn nooit problemen geweest met de anesthesie en daar ben ik formeel in. Ik was het diensthoofd in dat ziekenhuis, dus ik weet waarover ik spreek.’

‘Er zijn talloze problemen mogelijk tijdens een narcose voor een keizersnede. De autopsie zal meer duidelijkheid scheppen.’