Vogeltrek naar zuiden komt op kruissnelheid: Waar kan u vandaag vogels spotten?

Print
Vogeltrek naar zuiden komt op kruissnelheid: Waar kan u vandaag vogels spotten?

Vogelkenners hopen de rode wouw te zien tijdens het telweekend. Foto: HBVL

Vogelliefhebbers beleven momenteel hoogdagen. Vanaf deze week komt de trek naar het zuiden op kruissnelheid en zaterdag is het EuroBirdwatch. Dan bezetten enthousiastelingen overal in het land telposten om de vogeltrek in kaart te brengen.

“Nu vliegen er vooral zangvogels zoals vinken en graspiepers over”, zegt Koen Leysen van Natuurpunt. “In de eerste weken van oktober komen de roofvogels zoals de buizerds.”

Net omdat de vogeltrek nu goed op dreef is, vindt vandaag de jaarlijkse EuroBirdwatch plaats. Overal in Europa worden op dat moment de overvliegende vogels geteld. In Vlaanderen organiseert Natuurpunt de telling. “Het is de bedoeling zoveel mogelijk telposten te bemannen”, legt Leysen uit. Ook in Limburg zijn er tien posten waar vogelliefhebbers terechtkunnen. “De route van de vogels is wat afhankelijk van de soort en het weer. Veel vogels komen uit Scandinavië en die vliegen eerder over het oosten van het land”, legt Leysen uit.

Wie geluk heeft kan de komende dagen en weken ook erg bijzondere vogels spotten. “Voor de zangvogels ga je best zo vroeg mogelijk. Vanaf de middag valt dat stil. De roofvogels komen daarentegen pas na de middag.

Op deze plaatsen vindt u vandaag telposten:

- Hageven (Neerpelt)

- Maatheide (Lommel)

- Averbode Bos en Heide (Tessenderlo)

- Mijnterril (Heusden-Zolder)

- Sonisheide (Houthalen)

- Bichterweerd (Rotem, Dilsen-Stokkem)

- De Maten (Genk)

- Oetersloven (Wellen)

- De Kevie (Tongeren)

- Opkanne (Riemst)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio