Britse Kamermuziek in CC Adelberg

Print
Britse Kamermuziek in CC Adelberg

Foto: Sylvie Lodewijks

Lommel - Op vrijdag 21 november concerteren het Taurus kwartet en Alasdair Beatson in CC Adelberg om 20.15 uur.

Zonder twijfel behoort het laat-romantische Pianokwintet in a, opus 84 van de Engelse componist Sir Edward Elgar (1857-1934) tot de hoogtepunten van het kamermuziekrepertoire. Hij schreef dit werk in de zomer van 1917 in een afgelegen cottage in de bossen van West Sussex. Elgar omschrijft deze omgeving als hemels, rijk, warm, volmaakt... Deze stemming vertaalde zich in de bedwelmende schoonheid van zijn kamermuziek. “Verwacht niets gewelddadig, chromatisch of kubistisch”, spotte Elgar met de modes van zijn tijd. “Deze muziek is vol gouden klanken!”

In dit meeslepende pianokwintet van Elgar gaat Taurus Quartet de dialoog aan met de Schotse pianist Alasdair Beatson. Beatson is een internationale vedette. Zijn cd’s worden omschreven als ‘outstanding’ en zijn optredens in Wigmore Hall zijn gegarandeerd keer op keer uitverkocht.

Verder op het concertprogramma een topwerk van de meest succesvolle Engelse componist van de twintigste eeuw: Benjamin Britten (1913-1976). Zijn tweede strijkkwartet kent veel verwijzingen naar de oude Engelse muziek van Purcell: oude dansvormen, ritmische verschuivingen, recitatieven... Een inspirerend werk geschreven door Britten voor de tweehonderdvijftigste sterfdag van zijn idool Purcell.

Taurus Kwartet wordt alom geprezen om hun technische kwaliteiten, sublieme samenspel, subtiele klanknuances en weergaloze virtuositeit.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio