Twee Myanmarezen aangeklaagd voor gruwelijke moord op Britse toeristen in Thailand

Print

Twee Myanmarezen zijn vrijdag aangeklaagd voor doodslag, groepsverkrachting en diefstal, na de dood begin september van twee jonge Britten op een toeristisch eiland in Thailand. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Uit een DNA-test was de betrokkenheid van de twee Myanmarezen gebleken. De twee arbeiders hebben donderdag bekend dat ze de jonge Britten Hannah Witheridge en David Miller, beide 24, vermoord hebben. Ze riskeren de doodstraf.

Over het onderzoek van de Thaise politie zijn de afgelopen weken heel wat twijfels gerezen. Zo hebben commentatoren op de sociale media gevraagd dat de DNA-tests door internationale autoriteiten geverifieerd zouden worden. “De bewijzen hebben bevestigd dat zij de moordenaars zijn”, aldus politiegeneraal Somyot Poompanmoung. “Ze zijn geen zondebokken.” Dat bevestigde ook vicepremier Prawit Wongsuwan in een andere persconferentie.

De vermoorde toeristen werden op 15 september teruggevonden op een strand in Koh Tao, 350 km ten zuiden van de Thaise hoofdstad Bangkok. De Britten waren zwaargewond aan hoofd en nek.

Eerder had de politie twee vrienden van de slachtoffers verdacht van de moord, maar een DNA-test wees hun onschuld uit.

Volgens het Brits ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de voorbije vijf jaar 13 Britse toeristen in Thailand vermoord. In die periode hebben meer dan 4 miljoen Britten het land bezocht.