Jongeren in de cel door plaatsgebrek in zorg

Print
Jongeren in de cel door plaatsgebrek in zorg

Archiefbeeld: gesloten jeugdinstelling De Hutten in Mol. Foto: Wim Kempenaers

In de instellingen is er te weinig plaats voor jongeren in een crisissituatie. Daardoor kunnen ze in Antwerpen niets anders doen dan sommigen laten overnachten in een cel van de politie. Dat bericht De Standaard vrijdag.

De krant schetst het geval van een meisje waar vorige week geen plaats voor was in een gemeenschapsinstelling in Beernem. Ze was allicht door een ‘loverboy’ in het prostitutiemilieu terechtgekomen. Met ouders of andere familie had ze geen contact meer. Omdat er geen plaats was in Beernem moest ze twee nachten in een politiecel doorbrengen. Uiteindelijk kon ze de derde nacht terecht in een andere instelling, maar die was niet aangepast aan haar noden. Vandaag zit ze daar nog.

‘Het plaatsgebrek bij de jeugdzorg heeft zich nog nooit zo laten voelen’, zegt de Antwerpse jeugdrechter Christian Denoyelle. Verschillende jeugdrechters uit de provincie schreven een opiniestuk in De Standaard om de situatie aan te klagen. Antwerpen heeft veruit het grootste aantal jongeren in de bijzondere jeugdzorg. Vorig jaar waren dat er 8.848, meer dan het dubbele van Limburg, dat op de tweede plaats komt.