Parket wil steden en gemeenten meer GAS-boetes laten uitschrijven

‘Burgemeesters moeten diefstallen zelf bestraffen met GAS-boetes’

Print
‘Burgemeesters moeten diefstallen zelf bestraffen met GAS-boetes’

Foto: BELGA

Als het parket overbelast is, kan de procureur een hele reeks misdrijven doorschuiven naar de steden en gemeenten - zelfs diefstallen. Daar zijn de burgemeesters niet over te spreken, schrijft Het Laatste Nieuws.

In theorie kunnen diefstallen al een tijd bestraft worden via de GAS-wet. Dat de burgemeesters nu de alarmbel luiden, heeft alles te maken met een omzendbrief van de procureurs-generaal. Daarin leggen die uit hoe ze de praktische toepassing van de GAS-wet zien. Als de parketten het te druk hebben, zouden ze een heleboel zaken kunnen doorschuiven naar de gemeenten.

Een diefstal die bestraft wordt via een GAS-boete, komt uiteraard ook niet op het strafblad van de dader. Ook zaken van slagen en verwondingen kunnen in principe door de lokale besturen worden vervolgd.

Marnic De Meulemeester, burgemeester van Oudenaarde en Nationaal Voorzitter van de Adviesraad Burgemeester Lokale Politie vindt dat hij het werk van het gerecht niet moet overnemen. ‘Als het gaat om kleine misdrijven moeten wij als stad of gemeente in de eerste plaats vaststeller, in de tweede plaats onderzoeksrechter en in de derde plaats ook nog rechter. Ik denk niet dat we de expertise daarvoor in huis hebben. Dat zijn echt gerechtelijke taken die door Justitie zouden moeten opgelost worden.’