Links kleurt oranje

Print
Links kleurt oranje

Foto: DD

De roep van de kiezer kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Al naargelang de partijkaart in je broekzak kan je roepen dat Vlaanderen heeft gekozen voor verandering, dan wel voor behoud. Maar de feiten zijn natuurlijk dat de bal eerder aan de rechterkant terecht is gekomen. Dat heeft - vreemd genoeg - de onderhandelingen bemoeilijkt. Wanneer iedereen aan dezelfde kant zit, kapseist de boot.

Misschien heeft CD&V dat van bij het begin goed aangevoeld. In juni probeert voorzitter Wouter Beke nog met man en macht de liberalen weg te houden van de onderhandelingstafel. Een regering met Open Vld is in zijn ogen geen optie. En Beke mag er dan uitzien als een brave dorpsjongen, in werkelijkheid is hij gewiekst en kent hij de regels van het politieke schaakspel als geen ander. Hij weet dat het bijzonder gevaarlijk is om zijn plaats in het midden van het bed op te geven. Voorál wanneer er onderhandeld wordt. De christendemocraten zijn op hun best wanneer twee anderen vechten om een been. De geschiedenis bewijst dat het geen windeieren legt, om het veld in te trekken als gematigde derde partij. Kluiven verzekerd.

Dat plaatje ziet er helemaal anders uit in deze Zweedse coalitie. Opgejaagd door haar syndicale achterban, Beweging. net (het voormalige ACW), liggen de christendemocraten plotsklaps ter linkerzijde van het bed. Noodgedwongen verdedigen ze de meer traditionele sociale eisen zoals pensioenen, de index, het evenwicht tussen besparingen en investeringen. En wie heeft er nood aan socialisten als tegenstander, wanneer CD&V die rol zo voorbeeldig vervult?

Links kleurt oranje, terwijl blauw de buit op haar sokken binnenhaalt. Dat verklaart misschien de woedeuitbarsting van Beke, eerder deze week. De uitdaging van een vurige en ietwat cassante Gwendolyn Rutten over het huwelijksquotiënt, de fiscale maatregel die de belastingdruk verlaagt voor koppels die gehuwd zijn en waarvan één van de twee weinig verdient, was de druppel.

Vraag is hoe CD&V weer wat bewegingsvrijheid kan krijgen. En vooral: tegen welke prijs. Het lijkt erop dat de partij nog enkele keren zal moeten plooien. Kris Peeters zou vandaag achter de schermen zijn rol als co-formateur weer opnemen, maar ook dat is niet zonder gevaar. Wanneer hij duidelijk aan het stuur zit van het nieuwe regeerakkoord, kan CD&V straks niet anders dan het voluit te steunen. Dat is precies wat Open Vld wil. Zondag willen de onderhandelaars de eindfase inzetten. Het lijkt erop dat Rutten nu al haar slag heeft thuis gehaald.