Peer in de verhalen van Alfons Jeurissen

Print
Peer - Culturele kring 'Dat Stedeken Peer' werkte een mooi programma uit over 'Peer in de verhalen van Alfons Jeurissen, de meesterlijke verteller van de Kempen'. Eén boek van Jeurissen nl. 'Heksendans' is integraal gebaseerd op de volkse verhalen die zijn beste vriend Jef Gielen van 't Bergsken in Linde-Peer aan hem vertelde.

De tentoonstelling 'Met Alfons Jeurissen op stap door Limburg en Peer' vindt plaats in BICC 't Poorthuis Peer, maandag 19 oktober tot donderdag 27 november 2014 tijdens de openingsuren.


Schrijver Alfons Jeurissen (1874-1925) gaat de geschiedenis in als de meesterlijke verteller van de Kempen. Zijn verhalen spelen zich af in het ongerepte decor van de natuur waarin de mens tracht te overleven. Zijn boek 'Heksendans' bundelt zeven verhalen over bijgeloof, heksen en weerwolven - die zich afspelen in Peer en omgeving. De plaatsbepalingen en persoonsbeschrijvingen zijn zo realistisch dat het boek zelfs vandaag nog kan gebruikt worden als een toeristische folder.
Rond het leven en werk van Alfons Jeurissen stelde Luc Knapen een tentoonstelling samen met foto's, tekeningen, schilderijen, persoonlijke documen¬ten en attributen, eerste drukken, en teksten van deze uitzonderlijke schrijver. Natuurlijk worden de boeken 'Heksendans', 'Heikleuters', 'Geert de Roerdomp', 'Op de Vlakte' en alle andere boeken ook tentoongesteld evenals de maquette van een typisch Kempens hoevetje gemaakt door de schrijver zelf.
Ook wordt het boek 'Een Eeuw Later' van Tino M.G. Bijnens voorgesteld alsook de nieuwste publicatie 'Peer in de verhalen van Alfons Jeurissen' van Denis Truyen en Henri Schutters. Deze laatste bevat een CD met het volledige verhaal van 'Jenke Kraai en de Katten' ingesproken door Etienne Scheelen en Harry Thijs van toneelvereniging Dommelbron Linde Wauberg. Gratis toegang.


De lezing over 'Peer in de verhalen van Alfons Jeurissen' vindt plaats in 't Poorthuis Peer op dinsdag 28 oktober 2014 om 20.00 uur in de kleine zaal. Jeurissen (°1874 - + 1925) kan met zijn beste werken met glans de vergelijking met Stijn Streuvels doorstaan en was de eerste Limburgse auteur die de Limburgse taal op een literair niveau bracht.
De lezing wordt aangevuld met foto's en fragmenten uit het verhaal van 'Jenke Kraai en de Katten' (van Croxdijkske) dat door Etienne Scheelen en Harry Thijs werd ingesproken (toneelvereniging Dommelbron Linde Wauberg). Tegelijk wordt het boek 'Een Eeuw Later' door Tino M.G. Bijnens en de nieuwe publicatie (met CD) 'Peer in de verhalen van Alfons Jeurissen' door Denis Truyen en Henri Schutters, voorgesteld. Gratis toegang.


De tentoonstelling wordt afgesloten met een 'uchteravond' in de geest van Alfons Jeurissen op woensdag 26 november 2014 om 19.30 uur, 't Poorthuis Peer (kleine zaal). Gratis toegang.
Staaf Scheelen (van toneelvereniging 'Dommelbron Linde Wauberg) zal nog eenmaal optreden. Hij brengt een persoonlijke versie van het verhaal van 'Jenke kraai en de Katten', gekend als 'De Katten van Croxdijkske'. Daarna worden veel oude foto's getoond die de aanzet geven om oude verhalen op te dissen en die het publiek ook mag aanbrengen in het dialect. Gratis toegang


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio