© Photo News

Theo Bos bij EK terug op de baan

De 31-jarige Nederlandse renner Theo Bos (Belkin) keert weer even terug op de baan. De vijfvoudige wereldkampioen, die sinds 2009 op de weg rijdt, doet over twee weken mee aan de EK baanwielrennen op het Franse eiland Guadeloupe. Bos komt daar in actie in de ploegachtervolging, samen met Wim Stroetinga, Tim Veldt, Dion Beukeboom en Roy Eefting.

‘Ik heb de laatste maanden met de ploeg meegetraind, het is een gaaf onderdeel’, zei Bos donderdag. ‘Prachtig als het goed loopt, maar ook een vreselijke discipline als je kapotgaat. Ik merkte meteen dat het ook iets deed met mijn snelheid op de weg. Na de eerste trainingen op de baan begon ik weer massasprints te winnen.’

Bos boekte als wegrenner tot dusver 36 overwinningen, met dit jaar onder meer ritwinst in de Ronde van Polen en de Ronde van Alberta. De sprinter was succesvol in kleinere (ritten-)koersen, maar bereikte zijn doel - winnen in een grote ronde - nog niet. Hij wacht nog altijd op zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Na dit seizoen verhuist hij van Belkin naar de Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka.