Seks & Relaties

‘Goeie papa’s hebben minder zin in seks’

Print
‘Goeie papa’s hebben minder zin in seks’

Foto: SS

Nogal sneu, maar volgens een onderzoek aan de Emory University in Atlanta helaas waar: vaders die nauw betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen hebben een lager testosteronniveau en kleinere teelballen dan de gemiddelde man.

Dat papa’s minder testosteron aanmaken dan kinderloze mannen, werd al in eerder onderzoek bewezen. Maar deze studie, die werd gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, gaat nog een stap verder: ook de betrokkenheid bij de opvoeding is een variabele. Bij goeie en liefhebbende vaders ligt het testosteronniveau lager dan bij papa’s die minder betrokken zijn bij hun kroost. Ook zijn hun testikels kleiner.

Is het misschien zo dat mannen met een lager testosteronniveau sowieso liefdevoller met hun kroost omgaan? Neen. Volgens de studie is de volgorde duidelijk: pas nadat de mannen betrokken papa’s worden, neemt hun testosteronniveau een duik.

Een kwestie van evolutie, meent The Wall Street Journal. Sommige mannelijke diersoorten bevruchten namelijk honderden eitjes en kiezen daarna het hazenpad, terwijl andere mannetjesdieren veel meer betrokken zijn. Bij de pinguïns zijn bijvoorbeeld niet de vrouwtjes, maar de mannetjes verantwoordelijk voor het uitbroeden van de eieren. De mens zit daar ergens tussenin en moet kiezen waar hij zijn zwaartepunt legt: bij het bevruchten of het opvoeden. En die keuze heeft dus een duidelijke invloed op zijn testosteronniveau.

Niet te missen