© BELGA

© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Lepe Kwiatkowski soleert naar wereldtitel wielrennen

Michal Kwiatkowski is de verrassende nieuwe wereldkampioen wielrennen. De 24-jarige Pool glipte op minder dan 10 kilometer weg uit een groep met favorieten en hield stand tot op de meet. Gerrans werd tweede, Valverde derde. Greg Van Avermaet strandde net naast het podium en moest tevreden zijn met de vijfde plaats.

Maarten Delvaux

Alles over het WK wielrennen in Ponferrada (21-28 september)

Het peloton startte in de dichte mist aan de 14 rondjes van 18,2 kilometer - 254,8 kilometer in totaal - in en rond het Spaanse Ponferrada. Onderweg moesten telkens twee hellingen bedwongen worden: de Mirador (1,1km aan 5,5%) en de Confederacion (5,2km aan 3,3%).

De openingsfase werd gekleurd door vier vroege vogels: Matija Kvasina (Kroatië), Carlos Quintero (Colombia), Žydrunas Savickas (Litouwen) en Oleksandr Polyvoda (Oekraïne) trokken meteen in de aanval en kregen een bonus van een kwartier. Na 100 kilometer vonden de Polen het welletjes geweest. Met zijn achten zetten ze zich op kop, maar het zou duren tot 65 kilometer van de meet vooraleer de vier bij de lurven gegrepen zouden worden.

Op dat moment ontplofte de koers. De Italianen staken de boel in brand, twaalf renners glipten mee in de onstnapping. Daarbij Sep Vanmarcke en Tim Wellens. Voor Tony Martin ging het voorin niet snel genoeg. De Duitse tank wilde de ontgoocheling van zijn zilveren medaille in het tijdrijden doorspoelen met een klinkende solo. Maar dat was buiten Sep Vanmarcke gerekend. Die riep Martin 20 kilometer verder tot de orde.

Met de laatste ronde in zicht muisden De Marchi, Valgren, Gautier en Kiryienka er vanonder. Zij mochten met 50 seconden voorsprong beginnen aan het laatste rondje van 18,2 kilometer. Het volstond niet voor een stunt. Zoals voorspeld werd alles beslist op de finale beklimming van de Confederacion. Michal Kwiatkowski anticipeerde met een sluwe aanval. De 24-jarige Pool dook als eerste de afdaling richting Ponferrada in.

De favorieten roken het gevaar en Valverde, Gilbert, Van Avermaet, Rodriguez, Gallopin en Gerrans gingen in de tegenaanval. De samenwerking tussen de favorieten was echter ondermaats en Gilbert moest in zijn eentje al het werk opknappen. Een rekenfout die de achtervolgers zuur zou opbreken. Kwiatkowski hield aan de finish 10 meter over. De renner van Omega Pharma-Quickstep is de eerste Poolse wereldkampioen uit de geschiedenis. Topfavoriet Simon Gerrans won de sprint voor de tweede plaats. Valverde moest voor de vierde keer in zijn carrière tevreden zijn met de derde plaats. Greg Van Avermaet (vier) en Philippe Gilbert (zevende) strandden naast het podium. Alexander Kristoff vloerde zeven seconden later in de pelotonsprint John Degenkolb.

Uitslag

1. Michal Kwiatkowski (Pol)

2. Simon Gerrans (Aus)

3. Alejandro Valverde (Spa)

4. Matti Breschel (Den)

5. Greg Van Avermaet (Bel)

6. Tony Gallopin (Fra)

7. Philippe Gilbert (Bel) +4”

8. Alexander Kristoff (Nor) +7”

9. John Degenkolb (Dui)

10. Nacer Bouhanni (Fra)

Bekijk de volledige rituitslag hier.

Herbeleef het WK hier fase per fase.

Sep Vanmarcke: ‘Heb me goed geamuseerd’

© BELGA

Sep Vanmarcke reed een verdienstelijk WK in Ponferrada, compleet in dienst van de ploeg. Hij was mee in enkele ontsnappingen en zorgde er zo voor dat de Belgen lang niet op kop moesten rijden.

‘Ik heb me geamuseerd op mijn eerste WK’, grijnsde de West-Vlaming. ‘Ik had hier lang naar uitgekeken en wou niet ontgoochelen. Misschien ben ik iets te vroeg ‘in gang’ gegaan maar ik zag zelfs Greg (Van Avermaet, red.) op een bepaald moment al meespringen en toen ben ik maar meegegaan toen Tony Martin ging. Zoals Carlo Bomans had gevraagd ben ik lang niet op kop gekomen en vooral meegegaan, terwijl Tim Wellens de kop deed. Op de klim ben ik dan zo snel mogelijk tot bij Martin gereden want die was toch gevaarlijk. Daarna ben ik nog één keer meegegaan want ik wist toen al dat ik toch geen finale meer zou rijden. Daarna heb ik Greg nog een keer naar voren gebracht maar toen was het over.’

‘Ikzelf ben tevreden over mijn koers. Als ik had gewacht, was ik mee tot aan de meet denk ik maar we konden toch niet met vier man naar die meet gaan: dat had geen zin. Dit jaar wilde ik vooral ervaring opdoen voor volgend jaar in Richmond, waar ik hoger wil eindigen. Ik wist dat ik nu geen eisen kon stellen.’

OVERZICHT. Het WK van fase tot fase

© Photo News

© AFP

© EPA

© AFP

© AFP

© AFP

© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Pool Michal Kwiatkowski heeft zondag in het Spaanse Ponferrada de wereldtitel wielrennen op de weg veroverd.

Na een koers over 254,8 km had de renner van Omega Pharma-Quick.Step enkele seconden voorsprong op de Australiër Simon Gerrans. Die won de sprint voor de tweede plaats voor de Spanjaard Alejandro Valverde.Greg Van Avermaet werd de eerste Belg op de vijfde plaats, Philippe Gilbert kwam als zevende over de streep.

Boonen: ‘Had Kwiatkowski nog gezegd wat hij moest doen’

© BELGA

Tom Boonen stond als Belg in Ponferrada in het verliezende kamp, maar zag met Michal Kwiatkowski wel een ploegmaat van bij Omega Pharma-Quickstep wereldkampioen worden.

‘Het is toch een beetje een dubbel gevoel’, bekende Boonen achteraf. ‘Nu reden we als Belgen in een landenploeg maar morgen zitten we weer in merkenploegen en dus ben ik blij voor Kwiatkowski. Hij is ook één van mijn beste vrienden in de ploeg. Woensdag hadden we hier nog samen getraind en toen heb ik hem nog gezegd dat ze op kop moesten rijden als het slecht weer zou zijn. Zij hebben dat gedaan en hebben zo op hun gemak kunnen rijden.

‘Wij Belgen hebben goed gereden maar zaten toch op de rekker toen de Italianen doortrokken. Zelf was ik halfweg koers al naar Greg (Van Avermet, red.) gegaan om te zeggen dat het voor mij toch op het randje was, zeker met die regen. Ik heb dan nog geprobeerd om nog wat te regisseren, wie wanneer op kop reed en zo, maar die laatste klim liegt niet.’

ANALYSE. Waarom Kwiatkowski een verdiende wereldkampioen is

© Photo News

Niet Alejandro Valverde, maar Michal Kwiatkowski mag in 2015 de regenboogtrui om zijn schouders hangen. De Poolse outsider zette met één perfect getimede meesterzet de Spaanse wielerkoning en alle andere pionnen schaakmat.

Polen beloond om te ‘durven koersen’

Iedereen keek vreemd op toen de Poolse brigade na amper 100 kilometer koers het heft in handen nam. Michal Kwiatkowski zette maar liefst alle acht pionnen op kop van het peloton en liet zijn rood-witte brigade het gat op de vroege vluchters dichtrijden. De Spanjaarden, de Italianen en de Australiërs lachten in hun vuistje. ‘Wat een domme strategie’, moeten ze gedacht hebben. ‘Het was ons echter niet te doen om de kloof te verkleinen, maar om voorin het peloton te blijven. Zo kon ik in het gure regenweer op mijn gemak rondrijden’, vertelde Kwiatkowski achteraf. ‘Ik had hem dat vooraf aangeraden’, verklapte Tom Boonen. Terwijl de traditionele wielernaties bang langs de zijlijn blijven toekijken was Polen vandaag het land dat het meeste intiatief durfde te nemen. Met de wereldtitel tot gevolg: chapeau!

Jong broekie overbluft ervaren concurrenten

‘Alles wordt beslist op de finale beklimming van de Confederacion.’ Het was een conclusie die vooraf terugkwam bij elke analist en favoriet. Iedere puncher van wereldniveau zat dus klaar toen de slothelling van dik 5 kilometer lang werd aangesneden. Kwiatkowski durfde als eerste van de grote kanonnen zijn kaarten op tafel te gooien. Met een alles-of-niets-poging op 7 kilometer van de finish verraste hij vriend en vijand. ‘Ik had de koers van de U23 bekeken en wist dat het mogelijk was om weg te blijven’, aldus Kwiatkowski. Rodriguez, Valverde, Gerrans, Gilbert en andere wereldtoppers met tonnen meer ervaring en een groter palmares lieten zich ringeloren door het jonge broekie uit Polen. Toen in de afdaling de samenwerking tussen de achtervolgers spaak liep, was de vogel definitief gaan vliegen. Wat aanvankelijk jeugdige overmoed leek, bleek een kwartier later een perfect getimede meesterzet.

2014: Negen overwinningen en podium in Luik-Bastenaken-Luik en Waalse Pijl

De wereldtitel van Kwiatkowski komt allesbehalve uit de lucht gevallen. Niet dat de Pool vooraf bij het kransje topfavorieten behoorde, maar wat hij de afgelopen jaren liet zien op de fiets was bijzonder fraai. In 2007 liet hij voor het eerst van zich spreken met een Europese titel op de weg bij de junioren. Een jaar later werd Kwiatkowski Europees en wereldkampioen tijdrijden op de weg bij de junioren. Na korte passages bij Caja Rural en Team RadioShack belandde hij uiteindelijk in 2012 bij Omega Pharma-Quickstep. Onder de vleugels van Patrick Lefevere kwam Kwiatkowski helemaal tot ontbolstering.

Vorig jaar werd hij Pools kampioen op de weg, elfde in zijn eerste Ronde van Frankrijk, vierde in de Amstel Gold Race en vijfde in Luik-Bastenaken-Luik. Het leverde hem dit seizoen het kopmanschap op bij het team van Tom Boonen en co. Dat verzilverde hij met negen overwinningen, waaronder de Strade Bianche. Daarin reed hij Sagan en Valverde op een hoopje. Later op het jaar werd hij vijfde in de Amstel Gold Race en stond hij op het podium van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Als absolute kopman in de Tour de France zakte hij echter door het ijs. Bergop bleek hij geen partij voor de echte klassementsrenners. De Pool liet zich echter niet uit zijn lood slaan, kwam terug boven water in de Ronde van Groot-Brittannië (ritzege) en werd twee weken later wereldkampioen (bekijk hier alle uitslagen van Kwiatkowski dit seizoen).

Toch een regenboogtrui voor Etixx -Quickstep

Met Kwiatkowski heeft het peloton er een bijzonder fraaie wereldkampioen bij. De 24-jarige renner kiest altijd voor de aanval en is een veelwinnaar. Wees maar zeker dat hij in 2015 zijn regenboogtrui zo veel mogelijk wil en zal tonen. Dat zal vooral in de Ardennenklassiekers en de kleinere wielerrondes gebeuren. ‘We zullen hem niet meer pushen in de Ronde van Frankrijk’, vertelde ploegleider Wilfried Peeters. Het team van Lefevere verandert volgend seizoen zijn ploegnaam van Omega Pharma - Quickstep naar Etixx -Quickstep. Een regenboogtrui is een geschenk uit de hemel voor sponsor Marc Coucke. Zeker aangezien het team zijn wereldtitel ploegentijdrit en individuele tijdrit heeft moeten inleveren.

Portret van Michal Kwiatkowski

op 2 juni 1990 in Dzialyn (Pol)

1m76

68 kg

sinds 2010

Caja Rural (2010), RadioShack (2011), Omega Pharma-Quick Step (sinds 2012)

2012: 1 overwinning

Proloog in Driedaagse van West-Vlaanderen, 2e in Ronde van Polen

2013: 1 overwinning

Pools Nationaal Kampioenschap op de weg

11e in Ronde van Frankrijk, 4e in Amstel Gold Race, 5e in Luik-Bastenaken-Luik, 4e in Tirreno-Adriatico, 5e in Grote Prijs van Wallonië

2014: 9 overwinningen

Trophée Deià, 2 ritzeges (2e en 3e) en eindklassement in Ronde van de Algarve, Strade Bianche, 1e rit in Ronde van Romandi, Pools kampioen tijdrijden, 4e rit in Ronde van Groot-Brittannië, WK op de weg - 2e in het eindklassement Ronde van het Baskenland, 5e in Amstel Gold Race, 3e in Waalse Pijl, 3e in Luik-Bastenaken-Luik.

Kwiatkowski: ‘Ik nam risico terwijl anderen rekenden’

© BELGA

Michal Kwiatkowski kroonde zich in Ponferrada tot eerste Poolse wereldkampioen in de geschiedenis van het wielrennen. De renner van Omega Pharma-Quick.Step kon na afloop nog steeds niet vatten wat hij verwezenlijkt heeft. ‘Ik draag deze wereldtitel op aan mijn vriendin Agatha’, aldus de 24-jarige Pool.

OVERZICHT. Alle wereldkampioenen van Ponferrada, Belgen zonder medaille

© BELGA

Het WK zit er alweer op. Met Michal Kwiatkowski kennen we de laatste van alle 10 nieuwe wereldkampioenen. Australië heeft de meeste medailles veroverd op het WK in het Spaanse Ponferrada. De Belgen keren zonder medailles naar huis.

Australië heeft de meeste medailles veroverd op het WK in het Spaanse Ponferrada. Ze wonnen twee maal goud, twee maal zilver en twee maal brons. De Duitsers wonnen vijf medailles, waarvan 3 keer goud en 2 maal zilver. Spanje pakt als gastland slechts één medaille, het brons voor Alejandro Valverde. De Belgen keren zonder medailles naar huis.

België moet tevreden zijn met de prestatie van Tiesj Benoot, vierde in de wegrit voor beloften en Ann-Sophie Ducyk vijfde in de tijdrit voor dames elite. Ook Frederik Frison behaalde een plek in de top 10 met een negende plaats in de tijdrit voor heren beloften. Voorts zijn er ereplaatsen voor Greg Van Avermaet (5e) en Philippe Gilbert (7e) in de wegrit.

- Landenoverzicht -

Australië: 6 medailles: 2x goud, 2x zilver, 2x brons

Duitsland: 5 medailles: 3x goud, 2x zilver

Polen: 2 medailles: 1x goud, 1x brons

Denemarken: 2 medailles: 1x goud en 1x zilver

Noorwegen: 2 medailles: 1x goud en 1x brons

Verenigde Staten: 2 medailles: 1x zilver en 1x brons

Nederland: 2 medailles: 2x brons

Groot-Brittannië: 1 medaille: goud met Bradley Wiggins

Frankrijk: 1 medaille: goud met Pauline Ferrand Prevot bij dames elite

Ierland: 1 medaille: zilver met Ryan Mullen in tijdrijden heren U23

Italië: 1 medaille: zilver met Sofia Bertizzolo in wegrit junioren dames

Rusland: 1 medaille: zilver met Alexandr Kulikovskiy bij wegrit heren junioren

Oekraïne: 1 medaille: zilver met Anna Solovey in tijdrit vrouwen elite

Spanje: 1 medaille: brons met Alejandro Valverde in de wegrit heren elite

Zweden: 1 medaille: brons met Emma Johansson in de wegrit voor dames elite

Zwitserland: 1 medaille: brons met Stefan Küng in de tijdrit voor heren beloften

- Medailleoverzicht -

Wegrit heren elite: Michal Kwiatkowski (Pol), Simon Gerrans (Aus) en Alejandro Valverde.

Wegrit vrouwen elite: Pauline Ferrand Prevot (Fra), Lisa Brennauer (Dui) en Emma Johansson (Zwe)

Wegrit heren junioren: Jonas Bokeloh (Dui), Alexandr Kulikovskiy (Rul) en Peter Lenderink (Ned)

Wegrit vrouwen junioren: Amalie Dideriksen (Den), Sofia Bertizzolo (Ita) en Agnieszka Skalniak (Pol)

Wegrit heren beloften: Sven Erik Bystrom (Noo), Caleb Ewan (Aus) en Kristoffer Skjerping (Noo)

Tijdrit heren elite: Bradley Wiggins (GBr), Tony Martin (Dui) en Tom Dumoulin (Ned)

Tijdrit vrouwen elite: Lisa Brennauer (Dui), Anna Solovey (Ukr) en Evelyn Stevens (VSt)

Tijdrit heren junioren: Lennard Kämna (Dui), Adrien Costa (VSt) en Michael Storer (Aus)

Tijdrit heren U23: Campbell Flakemore (Aus), Ryan Mullen (Ier), Stefan Küng (Zwi)

Tijdrit dames junioren: Macey Stewart (Aus), Pernille Mathiesen (Den) en Anna-Leeza Hull (Aus)

- Wereldkampioenen bij de mannen -

Wegrit elite: Michal Kwiatkowski (Pol)

Tijdrit elite: Bradley Wiggins (GBr)

Wegrit beloften: Sven Erik Bystrom (Noo)

Tijdrit beloften: Campbell Flakemore (Aus)

Wegrit junioren: Jonas Bokeloh (Dui)

Tijdrit junioren: Lennard Kämna (Dui)

- Wereldkampioenen bij de vrouwen -

Wegrit: Pauline Ferrand-Prevot (Fra)

Tijdrit: Lisa Brennauer (Dui)

Wegrit junioren: Amalie Dideriksen (Den)

Tijdrit junioren: Macey Stewart (Aus)

Gerrans pakt zilver: ‘Wilde huilen na de finish’

© BELGA

Topfavoriet Simon Gerrans moet zondag op het WK in Ponferrada vrede nemen met een zilveren medaille. ‘Meteen na de finish was ik ontgoocheld over de gemiste kans’, vertelt hij. ‘Ik had veel zin om te huilen, want ik was er heel dicht bij.’

Veel kansen voor Gerrans zullen er wellicht niet meer komen. De 34-jarige Australiër verkeerde de voorbije weken in topvorm, maar strandde met een zilveren medaille op de meest ondankbare plaats. ‘Ik heb Kwiatkowski niet zien vertrekken’, moest hij toegeven. ‘Zodra ik wist hoe ver hij al was, besefte ik dat het moeilijk zou worden.’

In de afdaling liet Gerrans het vuile werk over aan Gilbert en het werd uiteindelijk een sprint om de tweede plek. ‘Gilbert reed nog hard, maar hij slaagde er niet in om Kwiatkowski terug te grijpen. Ik kon wel huilen na de finish. Als je er zo dicht bij bent, dan kan je alleen maar ontgoocheld zijn met de tweede plek. Anderzijds: ik ben wel tevreden over de koers die ik gereden heb en ik moet vooral mijn team bedanken. Zij hebben geweldig werk afgeleverd.’

Volgens Gerrans is Kwiatkowski ook een mooie wereldkampioen. ‘Kijk, wij hadden met het team niet het volle pond gegeven op de voorlaatste klim omdat we dachten dat alles ging ontploffen op de slotklim. Daar profiteert hij van. Hij zette aan op het juiste moment en sloeg een mooi gaatje, maar goed: hij was duidelijk de sterkste en is de terechte winnaar.’

Van Avermaet: ‘Phil heeft knap gewerkt, helaas bleven anderen speculeren’

© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

Man-in-vorm Greg Van Avermaet werd op het WK in Ponferrada ook de beste Belg. Helaas voor België werd hij pas vijfde, in een spurt voor het zilver werd hij genekt door Alejandro Valverde. De Pool Michal Kwiatkowski was toen al buiten schot.

‘Valverde ging in die spurt met mij naar de koord, jammer want anders was een podiumplaats zeker mogelijk’, aldus Van Avermaet. ‘De winnaar was toen echter al weg. Phil (Gilbert, red.) heeft goed gewerkt voor mij, waardoor ik me kon sparen voor de sprint. De andere achtervolgers bleven echter speculeren: wij konden echt niet sneller.’

‘Ik denk dat we een perfect WK hebben gereden. In elke belangrijke ontsnapping hadden we iemand mee en in de laatste ronde kwam echt iedereen nog helpen om Phil (Gilbert) en mij goed af te zetten aan de slotklim. Op die klim moest ik tot mijn verbazing even een gaatje laten, maar ik kwam er wel nog bij op de top. We waren als enige land met twee renners mee in het slot, dan kan je jezelf weinig verwijten.’

Gilbert: ‘Ik snap die anderen niet’

Philippe Gilbert toonde zich een modelploegmaat n werd uiteindelijk zevende. Na de laatste klim offerde hij zich op voor de ploeg en gaf hij het volle pond om Michal Kwiatkowski terug te nemen. Tevergeefs. ‘Het is jammer dat die andere jongens niet meehelpen’, zei hij na afloop. ‘Op een WK telt alleen het goud.’

Vooraf was er twijfel over de vorm van Gilbert. Niet alleen in zijn entourage, in de kranten, maar ook bij de renner zelf. Althans zo liet hij toch uitschijnen vrijdag op de persconferentie van de Belgische ploeg. ‘Ik heb afgezien in de Vuelta, ik heb de voorbije weken geen resultaten gereden en ik weet niet hoe ver ik precies sta, zeker niet de conditie van toen ik in Valkenburg wereldkampioen werd.’

Op het WK zondag reed Gilbert een sterke wedstrijd en plooide hij zich dubbel om Kwiatkowski terug te grijpen in het slot. ‘Ik wist dat ik goed was’, vertelde hij na het WK. ‘Er was kritiek, maar ik heb daar een beetje van geprofiteerd. Het was niet aan mij om dat tegen te spreken en bovendien zorgde het er voor dat er minder naar mij gekeken werd en ik geen topfavoriet was. Aan de bondscoach en de ploegmaats heb ik wel gezegd dat ik me goed voelde.’

En dat bleek dus ook in de wedstrijd. ‘We hebben met de ploeg een mooie collectieve prestatie neergezet’, klonk het. ‘Tot op het eind deden we mee. Die laatste klim ligt me wel en ik ben snel op Gerrans en co teruggekeerd. Toen ik na de klim zag dat Greg er nog bij was, moest er niet gepraat worden. Hij is snel aan de meet. Ik zou voor hem rijden, dat was vooraf ook afgesproken. Dus ik plooide me dubbel. Ik begrijp de tactiek van de renners die mee vooraan zaten niet. Nu goed: Gallopin & co, ik weet niet hoe ze zich voelden, maar ik begrijp niet dat ze de kop niet even overnamen. Dan had ik even op adem kunnen komen en grijpen we Kwiatkowski misschien wel. In een klassieker kan je plezier hebben aan een top vijf plaats of zo, maar op een WK telt alleen de trui. Ik begrijp niet dat ze zo berekend reden.’

Jan Bakelants: ‘Voelde me niet goed’

© BELGA

Jan Bakelants eindigde zondag op het WK wielrennen in Ponferrada op een 48ste plaats, op 1:05 van wereldkampioen Michal Kwiatkowski. De laatste beklimming van de Mirador was er te veel aan voor de renner van Omega Pharma-Quick.Step. ‘Ik voelde me de hele dag niet goed’, stelde hij na afloop. ‘Dat is jammer, maar ik denk dat ik ziek aan het worden ben.’

Bakelants hoopte om mee te gaan in een ontsnapping in het tweede deel van de wedstrijd, maar hij reed uiteindelijk een vrij onzichtbaar WK. ‘Ik wist het al bij de start’, zei hij. ‘Ik reed zonder overschot rond. Gelukkig werd er niet te hard gereden, anders had ik al veel sneller moeten afhaken. Nu moest ik pas op de laatste klim passen.’

Bakelants meent dat er een ziekte in zijn lichaam aan het broeien is. ‘Ik was écht écht slecht, ik geraakte niet vooruit’, klonk het. ‘Ik was er wel bij, maar ik heb de hele tijd afgezien. Voor de benen die ik had, heb ik nog een mooie wedstrijd gereden. Indien ik goed was geweest, had er meer ingezeten, maar ja dat was niet het geval.’

De bondscoach sprak vooraf van een sterke en homogene selectie en dat bleek ook tijdens de wedstrijd. ‘We hebben ons getoond als een volwaardige ploeg’, zei hij. ‘We waren mee op de belangrijke momenten en reden nooit achter de feiten aan. En de jongens die in het peloton zaten, werden constant goed beschermd. Dus moeten we wel tevreden zijn.’

Bakelants rijdt nu nog de Ronde van Lombardije en sluit wellicht het seizoen af met de Ronde van Peking.