‘k Zou wel eens ‘Willewete’

Print
Bilzen - Met dit liedje in mijn hoofd vertrok ik met mijn vijfde klas van GoBiLijn afgelopen donderdag naar Hasselt en meer bepaald naar de abdijsite Herkenrode.

Onze klas kreeg, uitzonderlijk, een uitnodiging van uitgeverij Clavis en PXL Hasselt om als proefklas mee te draaien in hun nieuwe project ‘Willewete’. ‘Wat gaan we daar eigenlijk doen, meester?’ was de vraag van verschillende leerlingen. Ik moest het antwoord een beetje schuldig blijven, al had ik wel al een tipje van de sluier opgetild gekregen. We zouden ondergedompeld worden in verleden, heden en toekomst van de abdijsite. Begeleider Bart en Tanja ontvingen ons in de prachtige winkel die op de site ligt en begeleidden ons naar ‘de zolder’. We waren onder de indruk van ‘oud en hout’ en de bijzondere sfeer die in de zolder hing. Bart nam ons mee in het verleden via een eeuwenoude brief van een abdis. Met allerlei technieken én een handige i-pad ontcijferden de leerlingen de verborgen voorwerpen uit deze brief met een boodschap. In het belevingscentrum op het domein ging elk groepje op zoek naar het voorwerp en maakten een heuse i-pad-reportage van hun toegewezen zaal. Het verleden werd zo gelinkt aan het heden. In de namiddag speelden de kinderen improvisatietheater. Via een zelfgeschreven verhaal rolden de vijfde klassers de toekomst in. Want van één van hun verhalen wordt een echt boek afgedrukt. Wie wordt een heuse schrijver met een eerste écht gedrukt verhaal? Toekomst verzekerd!
‘Meester, dit was spelen en leren tegelijkertijd!’ hoorde ik van één van mijn bengels. Dit ‘nieuwe leren’ is meer dan een aanrader, zowel voor leerlingen, leerkrachten als toevallige bezoeker op het domein.
Stijn Moekaars


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio