Australische politie schiet jonge terreurverdachte dood na aanval op politieagenten

Print

De Australische politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag plaatselijke tijd een jongeman doodgeschoten die net daarvoor twee politieagenten had neergestoken voor een commissariaat in Endeavour Hills, een buitenwijk van Melbourne.

De getroffen politieagenten werden overgebracht naar het ziekenhuis, maar hun toestand is stabiel. De aanval op de agenten kwam er één dag nadat de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) had opgeroepen om ‘op eender welke manier’ Australische burgers te doden.

De verdachte is een 18-jarige jongeman die gekend was door de inlichtingendiensten. Hij was door de antiterreurpolitie opgeroepen om naar het commissariaat te komen voor een ‘routine-ondervraging’ en had de agenten bij wijze van begroeting net een hand gegeven toen hij plots een mes bovenhaalde. De tiener diende de agenten vervolgens verschillende messteken toe tot een van hen uit zelfverdediging het dodelijke geweerschot afvuurde, aldus de politie. Volgens de speurders lijkt het erop dat de man alleen handelde.

De verdachte werd sinds enkele maanden door het gerecht en de inlichtingendiensten in de gaten gehouden en zag onder andere zijn paspoort al ingetrokken. Ook zou hij, volgens Australische media, eerder bedreigingen hebben geuit aan het adres van de Australische premier Tony Abbott en liet hij in het verleden al zijn sympathie blijken voor IS.

Antiterreuroperatie

De terreurbeweging Islamitische Staat riep moslims maandag nog op om ‘op eender welke manier’ burgers te doden van landen die deel uitmaken van de internationale coalitie tegen IS. Ook Australië werd vernoemd, net als de VS, Canada en Frankrijk. Enkele dagen geleden werd in Australië de grootste antiterreuroperatie uit de geschiedenis van het land gehouden. De actie kwam er nadat de inlichtingendiensten lucht hadden gekregen van plannen om lukraak burgers te executeren op Australisch grondgebied.