Wereldbank: ‘Ebola kan catastrofale economische impact hebben’

Print
Wereldbank: ‘Ebola kan catastrofale economische impact hebben’

Foto: EPA

De economische impact van de ebola-epidemie is al ernstig voor de drie zwaarst getroffen landen, maar kan zonder snelle internationale reactie ‘catastrofaal’ worden. Dat zegt de Wereldbank, die ontwikkelingslanden helpt met financiële en technische bijstand.

Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn al erg fragiele economieën en als het virus blijft oprukken, kan de economische impact volgens de Wereldbank nog acht keer groter worden. De instelling wijst erop dat vooral de angst voor besmetting de economie treft, en dus niet zozeer de directe gevolgen van de besmetting.

De besmettingsangst leidt tot verminderde arbeidsparticipatie, gesloten werkplaatsen, onderbroken transport en zelfs gesloten havens of luchthavens. ‘Uit analyse van recente uitbraken van besmettelijke ziekten, zoals de SARS-epidemie van 2002-2004 en de H1N1-griepepidemie van 2009, is gebleken dat gedragseffecten verantwoordelijk zijn voor 80-90 procent van de totale economische impact van de epidemies.’

De Wereldbank schat dat de impact op het bruto binnenlands product van de drie landen dit jaar op 359 miljoen dollar uitkomt. Maar als de epidemie niet ingedijkt raakt, kan dat in 2015 oplopen tot 809 miljoen dollar. Om de impact te beperken is voor miljarden dollar aan externe financiering nodig om de epidemie in te dijken, luidt het.