© *

Waarom hebben Belgen seks?

Volgens een Amerikaans onderzoek uit 2007 zijn er 237 redenen waarom mensen seks hebben, van 'ik voelde me aangetrokken tot de ander' tot 'ik wilde promotie maken op het werk'. Onderzoekers van de Universiteit van Gent legden een Belgisch publiek de 139 meest relevante motieven voor. De resultaten worden dinsdagagavond uitgezonden in het VTM-programma 'Telefacts'.

tib

Zeven seksuologen van de Universiteit van Gent hebben meer dan 5.000 mensen ondervraagd over de redenen waarom ze vrijen. Die motieven kunnen in vier grote groepen verdeeld worden: fysieke redenen, emotionele redenen, om je doel te bereiken of om je onzekerheid te verstoppen. 'Een fysieke reden is bijvoorbeeld omdat vrijen leuk is, opwindend', zegt seksuologe Kim Van Cleempoel, die meewerkte aan het onderzoek. Een emotionele reden kan zijn dat je je man of vrouw graag ziet en dat wil tonen. Als je een job wil en met de baas seks hebt, dan gebruik je seks om je doel te bereiken. Er zijn ook mensen met een laag zelfbeeld die met seks hun eigenwaarde willen verhogen'. Voor het onderzoek werden onder meer kankerpatiënten, transgenders, MS-patiënten, ouderen en obesitas-patiënten ondervraagd.

'De resultaten komen in grote mate overeen met de resultaten van het Amerikaanse onderzoek, maar er zijn toch enkele belangrijke nuances', vertelt de redactie van Telefacts. Uit dat Amerikaanse onderzoek kwamen onder meer 'Ik voelde me aangetrokken tot de andere persoon' en 'Ik wou fysiek genot beleven' naar voren als topantwoorden.

Telefacts legt de Belgische resultaten voor aan jongeren, senioren, mensen die ziek zijn om na te gaan hoe zij omgaan met seks - of jongeren een vertekend beeld hebben van seks door porno en hoe stress over ons werk, gezin of ziekte onze presaties onder de lakens beïnvloedt.

Telefacts, dinsdag 16 september om 21u40 op VTM.

Niet te missen