© rr

Saneren begroting kost 47.000 jobs

Het Planbureau heeft de economische kost op korte termijn berekend van de besparingen die de overheid wil realiseren om het begrotingstekort weg te werken en te voldoen aan het stabiliteitspact dat is overeengekomen met de Europese Commissie – een structureel evenwicht in 2016 en 0,75 procent bbp overschot vanaf 2017.

De kost is niet min. Het Planbureau schat dat er door de sanering 47.000 jobs verloren zullen gaan tegen 2017. Voor alle duidelijkheid: het gaat om jobs die er minder extra bijkomen. Zonder sanering schat het Planbureau de jobcreatie tussen 2014 en 2017 op 99.200 jobs. Met sanering wordt dat bijna de helft minder.

Het Planbureau maakte de berekening al in juni in opdracht van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven maar de sociale partners die de raad bevolken, hielden de resultaten voor zich. De Standaard kreeg het rapport alsnog in handen.

Kost van het saneren

De cijfers zijn slecht nieuws voor de federaal onderhandelende partijen CD&V, MR, N-VA en Open VLD. Die benadrukken dat ze de begroting in evenwicht willen brengen, maar ze beloofden voor de verkiezingen ook tienduizenden tot zelfs honderdduizend extra banen te zullen scheppen. De twee samen realiseren lijkt bijzonder moeilijk te worden.

‘Dat is iets wat critici al voor de verkiezingen opmerkten,’ zo oordeelt econoom Gert Peersman (UGent). ‘Alle partijen rekenden in hun programma’s op positieve terugverdieneffecten, maar hadden amper oog voor de kost van het saneren.’

Sinds de publicatie van het rapport zijn de groeivooruitzichten nog verslechterd. Dat maakt de opdracht die de coalitiepartners zich tot doel hebben gesteld – jobs en een begroting in het groen – er alleen maar moeilijker op. Morgen starten de onderhandelaars nieuwe begrotingsgesprekken.

Aangeboden door onze partners