Food

Drie lekkere recepten voor Koekjesdag

Print
Drie lekkere recepten voor Koekjesdag

Foto: Shutterstock

Op zondag 5 oktober vieren de Nederlanders ‘Koekjesdag’. Het is een dag waarop de buurtbewoners samenkomen en elkaar trakteren op huisbereide koekjes. Omdat wij deze traditie van onze Noorderburen best leuk vinden, zochten wij enkele leuke recepten voor koekjes die ook bij jouw buren in de smaak zullen vallen:

1. Bird's Nest Cookies

Koekje van eigen deeg

 

Ingrediënten voor 12 koekjes:

113 gram zachte roomboter

50 gram licht- of donkerbruine basterdsuiker

1 ei (gescheiden)

125 gram gezeefde patentbloem

75-100 gram fijngehakte amandelen, walnoten of pecannoten

 

Bakken:

Verwarm de oven voor op 175°C. Mix de boter met de suiker romig. Mix het eigeel er door. Voeg de bloem toe en mix het geheel tot een smeuïg beslag. Vorm bolletjes beslag van walnootgrootte, haal deze door het losgeklopte eiwit en rol ze door de stukjes noot. Plaats de bolletjes op een bakplaat en druk in het midden een holletje met bijvoorbeeld een vingerhoedje of de achterkant van een dikke pollepel. Schuif de plaat in het midden van de oven en bak de koekjes 8 minuten. Haal de bakplaat uit de oven, druk de holletjes nog een keer aan en bak de koekjes nog 6 minuten. Laat de koekjes afkoelen op een rooster. Vul de holletjes naar keuze met bijvoorbeeld M&M's, Jelly Beans, snoepeitjes, jam, botercrème of glazuur.

 

2. Chocolade-quinoa-koekjes

Dayenne's Food Blog

 

Ingrediënten voor 25 à 30 stuks:

150 gram quinoameel

35 gram amandelen (ongebrand, ongezouten)

75 gram verse dadels (3 à4 stuks)

75 gram kokosolie

50 gram honing of kokosbloesemsuiker

25 gram (3 el) rauwe cacaopoeder

2 tl bakpoeder

5 el amandelmelk

 

Bakken:

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een goed deeg (blijft het deeg te droog, voeg dan een extra eetlepel melk toe). Maak een stevige bal van het deeg, doe in wat vershoudfolie en leg 15 minuten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Haal het deeg uit de koelkast en uit de folie en rol uit tot een grote plak. Steek vervolgens leuke figuurtjes uit het deeg. Als je figuurtjes hebt uitgesneden, kan je van het overige deel weer een bal maken . Rol het deeg dan weer uit en steek er opnieuw figuurtjes uit. Herhaal tot al het deeg op is. Bak de koekjes in ongeveer 15 à 20 minuten op 180 graden gaar. Laat ze zeker niet te lang bakken, want dan worden ze te taai. Laat de koekjes even afkoelen.

 

3. Bosvruchten koekrepen

Laura's Bakery

 

Ingrediënten voor 16 stukken:

350 gram boter

500 gram bloem

175 gram suiker

1 tl vanille-extract

300 gram bosvruchtenjam

 

Bakken:

Bekleed een bakblik van 20x20cm met bakpapier. Roer suiker en bloem door elkaar in een kom. Voeg dan de boter in blokjes toe en daarna het vanille-extract. Mix goed door elkaar. Doe dit eerst met een elektrische (hand)mixer, kneed daarna de rest met de hand tot je een kruimelig deeg hebt. Doe drie vierde van het deeg in het bakblik en druk dit goed aan. Verdeel de jam over de koekbodem en laat rondom een klein randje vrij. Verdeel de rest van het deeg in de vorm, maar dit hoef je niet aan te drukken. Bak de koek in ongeveer 60 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 175 graden. Laat de koek volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt, snij hem daarna in 16 stukken.

 

Niet te missen